Ще се извършват ли по-бързо автоекспертизите след катастрофи?

  • 24 април 2024 08:12

  • 507
  • 2
Ще се извършват ли по-бързо автоекспертизите след катастрофи?
© Bulfoto

Близки на загинали при катастрофи ще се срещнат днес за пореден път с политици, за да обсъдят възможностите за по-бързи автоекспертизи след ПТП-а.

От Фондация "Ангели на пътя" очакват на срещата да присъстват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, прокуратура, дознатели, автошколи, както и депутати от Правна комисия.

Близките на загиналите от години се борят за промени в законодателството, като искат по-строги санкции при нарушения, които могат да доведат до трагедии, но и за по-бързо разследване на автотранспортни произшествия.

Сега борбата им е за автоекспертизите, които могат да бъдат ключови при разрешаване на подобни случаи.

"Към момента една автоекспертиза се бави по година и половина, година и 9 месеца, 2 г. и повече. Тези автоекспертизи са много важни, защото на тях се уповава почти цялото дело и много важно за решението му. Искаме абсолютно всички експертизи да се правят, включително и медицински", каза Петя Иванова от Фондация „Ангели на пътя“, пред БНТ.

"Днес в 14:30 ч. имаме среща в парламента със Софийска градска прокуратура, Министерство на правосъдието, министърът на вътрешните работи, Правната комисия и депутати от всички парламентарни групи. Идеята е, че всеки има предложения по темата, но да се обединят в едно и да влезне възможно най-бързо", заяви Петя Иванова.

Тя изтъкна това, че България е в челните класация на ЕС по смъртност на пътя.

Серия от верижни катастрофи на АМ „Тракия“

"Децата ни се нуждаят от реално и бързо правосъдие. По нашите данни, в страната има между 140 и 150 автотехници, които извършват подобни експертизи, но доста от тях не са квалифицирани, оказва, че нямат и достатъчна подготовка. Реално само между 15 и 20 човека работят по автотехнически експертизи", допълни още Петя Иванова.

От този понеделник, всеки, който превишава позволената скорост за шофиране, ще получава писма от близките на загинали при катастрофи.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.24 | 09:04

1
Не.

2024.05.25 | 07:08

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­и­­ ­м­­­о­­­м­­и­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­ ­­­о­ч­а­­­к­­в­­а­­т ­­-­ X­­­1­8­­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини