Десетки хиляди българи членуват в Телеграм групи за порнография, оръжие и наркотици

  • 12 април 2024 14:18

  • 3424
  • 3
Десетки хиляди българи членуват в Телеграм групи за порнография, оръжие и наркотици
© Getty Images, архив

Десетки хиляди българи членуват в групи в социалната мрежа Телеграм, в които се разпространяват безконтролно порнографски снимки и клипове на жени и деца. В други се предлагат наркотици, оръжие и фалшиви документи.

Стотици са сигналите за изнудване, отмъщение и злоупотреби, подавани ежегодно в ГДБОП и Центъра за безопасен интернет. Входът към някои от групите е свободен. В други обаче за вход се изисква изпращането на собствено сексуално съдържание. Част от групите са профилирани за порнография с момичета под 18-годишна възраст.

"Най-често за Телеграм получаваме сигнали за тийнейджъри между 15 и 18 години, които са флиртували с реалните си гаджета през мрежата, като са им пращали голи снимки, или са произвеждали самите те в интимен контакт видео, което след това са си разменили. Тези видеа попадат в Телеграм групите, които набраха много сериозна популярност и обем от съдържание", обяснява пред БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

По-често момчето качва снимката, за да се похвали или да допринесе към съдържанието на групата, изтъква тя. "В 90% от случаите става без знанието и съгласието на момичето. Това важи и за възрастни. Другият вариант е като отмъщение."

Нова опасност: Дрогата мина в Telegram

В групите за порнография често попадат и снимки или клипове на бивши съпруги.

"Сексуалното отмъщение е много популярно", коментира Явор Колев, бивш началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

"При децата е изключително неприятно, тъй като са още непълнолетни."

В групите се предлагат още наркотици, оръжие и фалшиви документи.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3424 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.12 | 17:44

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.12 | 17:23

2
А зоофилите къде са ? В групата за домашни любимци.
ШИБАМ КУPBИТЕ НА КОЗЯК 16

2024.04.12 | 14:29

1
ДА НЕ ИСКАТЕ ДА ЧЛЕНУВАТ В ЕВРОПЕДEPACTКИТЕ ГРУПИ? МОЖЕ И В ГРУПИ ЗА СМЯНА НА ПОЛА, ЧЕ ДА СА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ КОРЕКТНИ.

Добави коментар

Водещи новини