Експертът по сигурност Иван Анчев: Мартин Божанов е бил сътрудник на ГДБОП, службите не са свършили нищо

  • 29 февруари 2024 21:25

  • 7020
  • 0
Експертът по сигурност Иван Анчев: Мартин Божанов е бил сътрудник на ГДБОП, службите не са свършили нищо
©

Ако слушаме директора на ГДБОП и министъра на вътрешните работи, службите са свършили абсолютно всичко. Под това те разбират да напишеш обобщена справка до прокуратурата и да кажеш: "Сега вече сте вие". Ако питате обществото, няма как да има лице с 22 сигнала срещу него. Моята оценка е, че службите не са свършили нищо. Това каза дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки сигналите за Петьо Еврото и Мартин Божанов.

Той уточни, че внимателно следи ситуацията и изтъкна, че е очаквал разкритията да имат ефект на ядрена бомба за обществото.

"Притеснително в цялата история е нежеланието и на министъра на вътрешните работи, и на всички от неговото обкръжение, да дадат прост отговор за лице, което вече е починало, а именно - бил ли е секретен сътрудник на МВР. Въпросът е отклоняван вече няколко пъти. Скептик съм. Когато има висок обществен интерес, можеш да си позволиш да кажеш неща, които интересуват обществото", коментира Анчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мартин Нотариуса казал "ужасяващи неща" на Ивайла Бакалова, Алексей Петров посъветвал мъжа ѝ да си плати на СП

Според него Божанов е бил сътрудник на службите: "Моето предположение е изцяло на база на анализ. Божанов е бил сътрудник на ГДБОП. Дали е бил информатор или агент е друг въпрос. Интересно е кога е станал сътрудник. Ако Божанов е станал сътрудник на МВР, след като срещу него имаше 10-14 подадени преписки, как лице, което има толкова сигнали, да става негласен сътрудник? Всички, които отричат или се позовават на прокуратурата, знаят добре отговорите".

Относно съпругата на Мартин Божанов и работата ѝ в ГДБОП гостът заяви, че трябва да е ясно защо ѝ е отнет достъпът до класифицирана информация, както и защо е била назначена, извън процедурите.

"Като отшуми това нещо, тя ще има пълното право да се върне отново в ГДБОП. Когато има ясно доказателство за пробив в интегритета на даден служител, да няма възможност да бъде връщан в системата", настоя експертът по сигурност.

Анчев засегна и изнесената информация от министър Стоянов за полицейските автомобили.

"Разбрахме, че полицейските автомобили не са били полицейски автомобили, както и че изпълняващият функциите главен прокурор - г-н Сарафов, не е бил в "Осемте джуджета". Щом може всеки един, напускащ дискотека, да си осигури ескорт до вкъщи, как лице с възможностите на Божанов няма да осигури охрана? Не трябва да се търсят официалните и формални доказателства", призова дипломатът.

По казуса с "Червения пират" той посочи, че според него става въпрос за дигитален номад.

"Това са едни симпатични, най-често млади хора, които обикалят по света. Заплахите в училищата са сериозен проблем, няма как да извърши скитник. Да не се преекспонират налудничави теории за скитник", призова Анчев.

Калин Стоянов разкри: МВР няма данни Сарафов да е бил част от мрежата на Нотариуса и Еврото

Той напомни колко много служители са изхвърлени от системата на МВР. "Държавата е с разклатен авторитет", завърши дипломатът, като изрази и съмнения в компетентността на министър Стоянов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини