Иван Брегов, ИПИ: Ако казусът с Нотариуса и Пепи Еврото не се разплете до политиката и икономиката, той ще се повтаря

  • 21 февруари 2024 12:07

  • 747
  • 2
Иван Брегов, ИПИ: Ако казусът с Нотариуса и Пепи Еврото не се разплете до политиката и икономиката, той ще се повтаря
© АКФ/Булфото

"В момента на повърхността излиза само казусът с Мартин Божанов - Нотариуса, а удобно се премълчава този с Пепи Еврото. Разнищването на тези два случая е от огромно значение”, каза в ефира на Дарик Иван Брегов, ръководител на Правната програма на Института за пазарна икономика. 

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 278

По думите му в момента се наблюдава едно разчистване основно на прокурори от страната на Нотариуса. "Мисля че е твърде удобно да нищим някой, който е мъртъв, а друг, който е обявен за издирване, някак си да го покрием", коментира Брегов.

По думите му големият въпрос в момента е дали единият клан, този на Еврото, е бил близък с действащия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, а другият с вече освободения главен прокурор Иван Гешев. "Можем ли да подозираме такива връзки", попита експертът.

Според него в това, което излиза наяве в последните седмици, се е случвало благодарение на особени политически и икономически протекции. Това, което може да произтече оттук нататък, сега се пренася на терена на политиката в една комисия в Народното събрание, вместо на терена на правото, отправи критика Брегов.

Иван Брегов за убийците на пътя: Трябва да се занимаваме с превъзпитанието на извършителя

Той очерта три паралелни посоки, в които би следвало да се развие казусът.

Първата е временно отстраняване от длъжност на засегнатите лица, след като бъдат идентифицирани съответните прокурори, съдии и административни ръководители. "Има особена мярка, съобразно наказателния процес и Закона за съдебната власт, която дава възможност да бъдат временно отстранени от длъжност лица, които по един или друг начин могат да повлияят на разследването, или с действията си да поставят под съмнения авторитета на българското правосъдие", посочи експертът.

На второ място Брегов попита защо Националната следствена служба и отдел “Инспекторат” в прокуратурата не са разбрали за тези паралелни мрежи, които действат близо десетилетие. 

"Тези лица са водещи като паралелно правосъдие и като паралелна държавност. Защо инспекторатът при ВКП не е забелязал това?", отправи въпрос Брегов и добави: "Кой беше шеф на следствието само допреди няколко месеца - настоящият главен прокурор Борислав Сарафов. Известно ли му е нещо и защо не бъде разпитан в това си качество от ВСС?"

Една от институциите, които са изпразнени от съдържание, е Инспекторатът към ВСС, смята Брегов. По думите му ИВСС трябва да представя годишен доклад за етичните стандарти в българското правосъдие. "Идентифицирал ли е такъв проблем при налични две разследвания на Антикорупционния фонд, разкриващи скандални практики?", зададе въпрос експертът от ИПИ. 

Инспекторатът при Върховната касационна прокуратура (ВКП), Инспекторатът към ВСС, Националната следствена служба, Висшият съдебен съвет и Антикорупционна комисия представляват пет правни възможности, по които казусът "Нотариуса-Еврото" е можел да бъде проверен и нито едно полезно действие не се наблюдава до момента, категоричен е Брегов. 

"Да не би да сме в хипотеза, в която едната групировка в прокуратурата разчиства пътя на другата групировка в прокуратурата и на бъдещ главен прокурор? Помним такова разиграване на картите от Сотир Цацаров, който след като стана главен прокурор разнищи докрай и обезвреди сферата на влияние на Камен Ситнилски, която приключи и с незаконосъобразното отстраняване на Ситнилски от ВСС".

Според експертът това са практики, които трайно се повтарят и в прокуратура и в българския съд, и може би отново вървим по същата отъпкана пътека.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
747 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:54

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­о­­м­­­и­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­ ­о­­ч­­а­к­­в­­а­­­т ­-­­ X­1­­8­­­.­­­F­­U­­N
Джони

2024.02.21 | 12:58

1
Кой да го разплете

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини