Подробности за затрупания от лавина в Боровец

  • 13 февруари 2024 06:51

  • 2240
  • 1
Подробности за затрупания от лавина в Боровец
© Novini.bg/Canva

Лавината е паднала вчера следобед в Боровец, в района на пистата Маркуджик 3, където е имало предупрежедние за опасност. Загиналият е бил заедно с още трима, които обаче са успели да излязат.

25-ма планински спасители и 4 кучета участваха в издирването му. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина. Лавинната опасност в района остава.

Откриха мъртъв затрупания от лавина скиор в Боровец

От Планинската спасителна служба предупреждават да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, и туристите да тръгват подготвени за планината.

"Затрупаният нямаше лавинен уред, което доста ни затрудни, ако беше с лавинен уред щяхме да го намерим много бързо", посочи пред БНТ Ангел Керкелев, началник на спасителна база "Боровец" ПСС.

Лавината е много голяма, много е плътен снега и затрупаният беше на много голяма дълбочина и кучетата не успяха да сработят и не го откриха веднага за съжаление и към 19,30 вечерта го открихме с рекодектор.

На каква дълбочина открихте загиналия скиор?

"Между 1,60 и 1,80 метра според мене беше, но това ще го уточняваме тепърва, имаме снимки, беше доста дълбоко", каза Ангел Керкелев, началник на спасителна база "Боровец" ПСС .

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:22

1
❤️ Г­­о­р­­е­щ­­­и­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­т­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­к­в­а­т ­­­-­­ X­­1­­­8­­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини