Журналист разкри истината за скандалното видео от протеста, в което полицаи бият човек

  • 17 ноември 2023 10:36

  • 6371
  • 10
Журналист разкри истината за скандалното видео от протеста, в което полицаи бият човек
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Журналистът Мариета Николаева с разказ за погрома на протеста на футболните фенове в София. Сблъсъци около Националния стадион „Васил Левски” белязаха миналата вечер. Фенове се събраха на протест с искания към ръководството на Футболния съюз и настояха за промяна в българския футбол, предава Нова.

Походът се проведе по време на мача България – Унгария. Напрежението ескалира малко повече от час след началото на демонстрациите, а полицията използва водни оръдия, за да въдвори ред. При сблъсъците имаше десетки ранени и задържани.

Журналистката коментира и клипа, на който се вижда как един лежащ човек бива ритан от трима полицаи. Видеото стана вирусно в мрежата, като под него се сипят редица коментари, свързани с полицейски произвол. 

"Обаче липсва първата част на клипа. В първата част се вижда, че той е част от провокаторите, запалили поредната кофа за смет, която я блъскат в колите на живеещи в района. Тръгват към полицаите. Това става някъде из уличките.  

В част от медиите първата част е изрязана. Това е манипулация и не е сериозно така клипът да се публикува. Що се отнася до нападнатите в заведението полицаите са търсили провокатори", каза Николаева. 

„Интересно е кой е организаторът на събитието. Винаги си задаваме въпроса кой има ползата от това да се лее кръв. Всеки тези хора, мятайки бомбички и павета, не целят нанасянето на някакви охлузни рани.

Те го правят с ясната идея, че това може да убие някого”, поясни журналистът и описа какво точно се е случило снощи по време на демонстрацията.

„Беше страшно. Отразявала съм най-големите сблъсъци на протести и за 26 години работа такава агресия не съм виждала.

Усещането беше за абсолютна безизходица. Бяхме точно до полицаите. Първоначално започнаха сигнални ракети и изведнъж започна дъжд от бомбички. Нямаше време за реакция.

На 10 см от крака ми избухна бомбичка. Благодаря на един колега, който ме дръпна и ме спаси. Летяха павета, стъклени бутилки. Бяхме обгазени”, разказа Николаева.

„Опитахме се да се изтеглим настрани, но трябваше да си свършим работата и да покажем какво се случва. До един момент всичко беше много спокойно. Полицията се беше подготвила.

СДВР за протеста: Целият град щеше да пламне, имахме информация за коктейли "Молотов"

Имаше 1600 униформени. Откъм бул. „Драган Цанков” нямаше фенове на „Левски”. Чухме че припяват откъм бул. „Васил Левски” и тръгнахме след тях. Отидоха към „Гурко”, където беше другият кордон от полицаи.

Зад загражденията бяха полицаите с жилетки с надпис „Антиконфликт”. Дори си бяха свалили каските на земята. Останалите униформени бяха в задната част. В един момент се чу информация, че агитката на ЦСКА идва и ще се слее с тази на „Левски”.

По принцип „червените” бяха на Орлов мост при езерото „Ариана”. Имаше разпределение. Замисълът не бяха да са на едно място.  

В крайна сметка обаче всички имаха обща кауза - оставката на ръководството на Футболния съюз. Постепенно започнаха да летят бомбички. Полицията изчака, приготвиха водното оръдие. Въпреки струята вода агитките продължаваха да атакуват”, разказа още тя.

По думите й в началото на мача са иззети пистолет, спрейове, палки, боксове. „Никой не може да ме убеди, че част от тези хора не са били там с цел провокация. Имаше, разбира се, и цивилизовани хора, които искаха просто да изразят недоволството си.

Полицията атакува не толкова заради хвърлените павета и бомбички, а защото възникнаха конфликти между самите фенове. Започна бой между ЦСКА и „Левски”, обясни Мариета Николаева.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6371 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.11.17 | 10:53

3
Като е нападнал милиционерчетата, го обездвижват, заключват и отнасят. А не да го пocepaт от бой. Влизането в заведение не е оправдано от нищо. Тъпи пъдари и платени мисирки.

2023.11.17 | 14:46

10
В Германия, Франция или Полша ще ги съдият за милони, ако го ритнат дори веднъж, копейко говноядна.

2023.11.17 | 12:21

6
Кога си ходил ти, че знаеш кво, що, по другите страни , анонимен гризач?
ДС$МАФИЯТА

2023.11.17 | 13:31

9
си има АРМИЯ....
Бай Ганьо

2023.11.17 | 13:23

8
Бой между агитките? хахаах
сфиниата на пангара

2023.11.17 | 12:22

7
на ПРАТЕСт само с Ак 47 и ан месо
за тоя с кофата

2023.11.17 | 12:07

5
е точно така, буташе кофа към полицаи и след това 3-ма го пре.биха, ама да влезеш в пълно заведение и да биеш всичко наред с оправданието да търсиш провокатори това го няма никъде по света
1

2023.11.17 | 10:57

4
Явно има доста на хранилка от БФС " фенове"

2023.11.17 | 10:52

2
Тази проста П.у.т.к.а,не знае ли,че имаше пряко излъчване и никъде нямаше бой между агитките???Това не е журналист,ковра на заплата!

2023.11.17 | 10:51

1
Още малко ще иска да дадат орден Стара Планина на полицая! Каквото и да е правил, човека е повален, обезвреден и с ритник в главата. Когато ме нападат, аз нямам право да се самозащитавам с по-силно оръжие, но когато е повален и обезвреден човека, полицията може да го рита, така ли?

Добави коментар

Водещи новини