Разбиха престъпна група в Пловдив, пренабивали номера на крадени коли

  • 29 август 2023 11:06

  • 1550
  • 0
Разбиха престъпна група в Пловдив, пренабивали номера на крадени коли
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Група за пренабиване на идентификационни номера на автомобили бе разбита при съвместна акция на пловдивската полиция и Районна прокуратура.

Общо шестима души са с повдигнати обвинения за различни престъпления за участие в схемата, като петима от тях за задържани към момента, а един е пуснат срещу гаранция от 10 хиляди лева. Това стана ясно от съвместен брифинг на представители на държавното обвинение и ОД на МВР- Пловдив днес.

Стартът на разследването е даден още в началото на миналата година, когато в двор в село Марково полицаи откриват откраднато Ауди А6 с пренабити номера на двигател и рама. Започва активна работа по разплитането на възела как този автомобил е бил с преправена идентичност, за да се стигне до акция по задържането на петима души миналия петък.

"Организацията на тези хора е изключително конспиративна. 6 хиляди лева е таксата за пренабиване, като между 2 и 4 часа трае самата подмяна на номерата. Основният обвиняем е получавал поръчки чрез съпругата си и отивал на оказан адрес, за да обработи даден автомобил“, обясни зам.-районният прокурор Атанас Илиев, предава "Под тепето".

Ръководителят на Районна прокуратура Петър Петров съобщи, че всеки от участниците в схемата е имал конкретен ангажимент. Един е бил гравьор, който изготвял плаките за номерата. Друг е изработвал документите за регистрация на подменения автомобил. Трети е осигурил помещение за пренабиване на номерата на влекач във врачанското село Алтемир. Именно там, по време на самите дейности по подмяната на идентификацията на товарния автомобил за нуждите на застрахователна измама, се е състояла акцията в петък.

Полицията откри съмнителни коли в радомирско село

По-късно днес на брифинг районният прокурор Петър Петров, заместникът му Атанас Илиев, шефът на областната дирекция на МВР ст. комисар Георги Чергов и началник на отдел "Криминално полиция" Георги Ташев ще дадат повече информация за случая.

„Имаме задържане в момент на извършване на престъпление, което е изключително трудно. Претърсени са пет адреса- в Пловдив, в София, в Марково и др. На този в Пловдив са открити множество бланки за изготвяне на документи за регистрация на автомобили“, разясни директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов.

От съвместния брифинг стана ясно още, че всички задържани са неосъждани. Основният заподозрян, който е извършвал пренабиването, е на 54г. Съпругата му е на 57г. Най-възрастен в схемата е гравьорът- на 71. Мъжът, който е изработвал документите за регистрация, е на 58. Два от установените на този етап автомобили, които са минали през групата и чиято идентификация е била подменена, са крадени от Германия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини