Трети ден в Сакар бушува голям горски пожар

  • 21 август 2023 07:44

  • 238
  • 1
Трети ден в Сакар бушува голям горски пожар
© Булфото (архив)

Трети ден в Сакар бушува голям горски пожар. Той достигна десетки хиляди декари площ между четири села. Заради огнената стихия, община Свиленград обяви бедствено положение.

Огънят премина през едно от селата и изпепели селскостопански постройки и дворни места. 30 километра на изток гори и широколистна гора между селата Младиново, Пъстрогор, Момково и Васково, предаде БТВ.

„Пожарът е под контрол и ситуацията е малко по-спокойна. Късно снощи обаче огънят на няколко пъти е сменял посоката си. Бил е труден за овладяване. Горят около 15 000 декара, като 7000 декара от тях са гори“, обясни областният управител на Хасково Генка Райчева.

Продължава борбата с пожара в Сакар планина

От думите ѝ става ясно, че ситуацията в Пъстрогор все още е сложна. „Не мисля, че забраната за извършването на селскостопански дейности не е крайна, защото това е единствената възможност да предпазим населението от други пожари“, обясни още Райчинова.

Пожарът край странджанското село Кубадин е локализиран по последна информация. Вятърът е стихнал късно снощи и за момента няма опасност за населеното място.

Пет екипа на пожарната и горски служители охраняваха през цялата нощ района около селото, за да не допуснат огъня да навлезе близо до къщите.

Предполага се, че пожарът е възникнал след запален от бежанци огън и бързо се е разгорял заради силния вятър, високите температури и сухата растителност.

Снощи втори пожар пламна и край селата Горно и Долно Ябълково, община Средец. Общо шест екипа на пожарната от Бургас и Ямбол се бориха с пламъците.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
238 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2023.08.21 | 18:40

1
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини