В Германия издадоха ограничителна заповед само от скрийншот от телефона

  • 06 август 2023 08:52

  • 10305
  • 6
В Германия издадоха ограничителна заповед само от скрийншот от телефона
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Докато у нас да се сдобиеш с ограничителна заповед срещу насилник понякога се оказва мисия невъзможна, то в Германия от години има работещ механизъм. Полиция, психолози и адвокати помагат ежедневно на жертвите на домашно насилие от подаването на сигнала до решението на съда. За това сподели в ефира на Нова телевизия от първо лице българка, успяла да се спаси от агресията на бившия си приятел.

„Кой ти звъни, кой ти пише, какво ти пише, защо ще ходиш там, защо се забави след работа? В неговата глава е някакъв страхотен филм от изневери, общуване с други хора, че за някой друг се гласиш, че не му принадлежиш изцяло. Такъв тип насилници просто имат чувството, че трябва да притежават абсолютно и на 100% приятелката до тях. Tакъв тип мъже са много ревниви и с много високо его за себе си. Не могат да приемат, че ти ще изглеждаш добре, ще излизаш с други хора. Постоянно беше дебнене, следене”, разказва за преживяното Мария.

 Мария, името е променено по молба на жената, описва живота с бившия си приятел в Германия.

„Като всяко едно момиче - аз съм си казвала, че това е нещо, което той ще промени и ще поправи”.

Вместо промяна обаче идва ескалация. И психологическият доскоро тормоз прераства в опити за физическо насилие. Мария решава да избяга от дома си, оставяйки там всичките си вещи и дрехи. И отива при сестра си - в съседен град в Германия. Така, по думите ѝ, започва истинският кошмар.

Общо 736 са случаите на домашно насилие у нас за 2022 г., сочи доклад

"Той става изведнъж ужасно агресивен. Разполага с моите профили, пароли за сайтове, имейли, започва да се разполага с банковите ми акаунти. Беше пробвал да тегли кредит на мое име. Пуска снимки по бански или полуголи снимки в сайтове за запознанства. Ежедневно пропуснати повиквания, есемеси със заплахи. Обикаляше покрай адреса, на който живееше сестра ми, опитваше се да ме намери на места, на които преди това сме ходили заедно. Той ме срещна на улицата и счупи телефона ми", твърди жената. 

След тази случка Мария решава да се обърне към полицията. "Още на първата среща с полицията и описване на случаяме молят да споделя с тях маршрутите ми – откъде минавам за работа, от кой магазин пазарувам, за да могат тези маршрути да ги включат в кварталните си обиколки. Умоляват ме в случай, че забележа нещо притеснително или ми се строи, че той е наоколо, веднага да им звъня. Това не беше молба от моя страна, те ме молиха да направя това". 

От полицията осигуряват на Мария психолог и адвокат. "Показах си разпечатка от телефона, есемеси, снимките с намеци, че иска да ми причини нещо лошо и директно с адвокатката започнахме да работим в посока тези неща да се покажат пред съда и да бъдат доказателство пред съда, за да се издаде ограничителна заповед.Тя държеше за всяко нещо, което той направи – примерно днес съм получила 50 есемеса, аз да отида при нея. И така на момента се събират доказателствата". 

Последвайте канала на

Калина Христова
10305 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.08.06 | 10:28

1
Сорисоидите искат да се издържат от нещастието на хората с вашите пари.

2023.08.06 | 12:38

6
Вън сорисидите от училищата и МВР!

2023.08.06 | 11:01

5
По-скоро примитивните педеруски изроди като теб искат да продължат безнаказано да задоволяват животинските си нагони и дивашко-мъжественото си его извършвайки насилие и извращения върху жени и деца!

2023.08.06 | 10:45

4
Тъпа утрепка

2023.08.06 | 10:44

3
Говнояд, заминавай си за руский мир.

2023.08.06 | 10:35

2
НПО "експерти" ще паразитират върху всеки такъв случай.

Добави коментар

Водещи новини