Иззеха близо 6 кг. златни накити по време на спецоперация в Пазарджик

  • 02 август 2023 12:56

  • 731
  • 0
Иззеха близо 6 кг. златни накити по време на спецоперация в Пазарджик
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Голямо количество златни накити са иззети по време на специализирана полицейска операция в Пазарджик, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР, предава БТА.

Иззетите изделия са с общо тегло около шест килограма, по случаите са образувани общо девет досъдебни производства, които са под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. 

Акцията се е състояла вчера, а в нея са участвалr служители от структурата на ОДМВР - Пазарджик, Териториална дирекция "Национална сигирност" в Пазарджик, сектор "Специализирани тактически действия" при Областната дирекция на МВР в Пловдив под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.

Съвместните екипи са извършили проверки на девет търговски обекти – магазини за търговия със злато и изделия от злато. Осем от тях са на територията на пазарджишкия квартал "Изток", а един е в централната част на Пазарджик, уточни Стоянов.

Установено е, че управителите на магазините са осем мъже и една жена на възраст между 24 и 67 години, всички те са жители на областния град.

В рамките на извършените процесуални действия са иззети множество накити от благороден метал, носещи логото на известни марки. Те са били изложени на витрини в обектите с цел търговия без съгласието на притежателя на изключителните права върху марките.

Контрабандни златни накити за над 76 000 лева удариха митничари

Работата по случаите продължава. От Апелативната прокуратура в Пловдив уточняват, че иззетите изделия са над шест килограма гривни, синджири, пръстени, обици и други украшения, които са били изложени на витрините на магазините и в помещенията.  По досъдебните производства се извършват процесуално- следствени действия - разпити на свидетели, предстои да бъде назначена и изготвена ювелирна експертиза, която да установи дали иззетите вещи са от благороден метал, както и съдебно-маркова експертиза, която ще даде заключение дали маркировките върху артикулите са идентични или сходни с обекти на регистрирани търговски марки.

По закон предвиденото наказание за горепосоченото престъпление е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10 000 лева, посочват още от обвинението.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини