-
03 август 2012 06:32
- 881
- 0
На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини.
Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, любеница или бостан) (Citrullus lanatus[1]) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини[ неясно? ], а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.
Последвайте канала на
Свързани новини
Йовичевич: Ще е тежък мач, но не сме на почивка
Крушарски: Пишат ми, че ще ме трепят в Пловдив!
Класическа преднина за Аталанта в един от ранните сблъсъци в Шампионската лига
Жирона 1:2 Фейенорд, не признаха гол за домакините
Кобрата за Махмуд Чар: Нямам търпение да го направя безпомощен
Гледайте на живо всички мачове и голове в Шампионската лига тук!
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Приключи Съветът по сигурност за ситуацията в Близкия изток, Главчев обяви има ли актуална заплаха за България
02 октомври 202418:58
Борисов обеща: Ще направя всичко възможно да има правителство този път
02 октомври 202418:20
Израел, Ливан и Иран: Ситуацията в Близкия изток
02 октомври 202417:59
Израел: Ще отговорим на ракетната атака на Иран
02 октомври 202418:45
Милен Керемедчиев: Може да се стигне до гражданска война в Ливан
02 октомври 202419:59
"Хамас" пое отговорност за атентата със 7 жертви в Яфа
02 октомври 202421:06
Водещите новини! Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата. В парламента на Иран: Смърт на САЩ! (и още…)
02 октомври 202419:05
Прокурорският син: Осъзнах някои неща зад решетките, сега ще се насладя на свободата си
02 октомври 202420:25
Мъж получи зловещ обрив по цялото тяло след обезболяващо
02 октомври 202417:16