-
03 август 2012 06:32
- 881
- 0
На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини.
Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, любеница или бостан) (Citrullus lanatus[1]) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини[ неясно? ], а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.
Последвайте канала на
Свързани новини
Крушарски: Пишат ми, че ще ме трепят в Пловдив!
Кобрата за Махмуд Чар: Нямам търпение да го направя безпомощен
Груев с контузия в коляното, прогнозите не са добри
Шеф на Лудогорец: Гледаме към ново начало
Пропуските и компромисите са твърде очевидни, това не е най-добрата селекция на България
Гледайте на живо всички мачове и голове в Шампионската лига тук!
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Приключи Съветът по сигурност за ситуацията в Близкия изток, Главчев обяви има ли актуална заплаха за България
02 октомври 202418:58
Борисов обеща: Ще направя всичко възможно да има правителство този път
02 октомври 202418:20
Израел, Ливан и Иран: Ситуацията в Близкия изток
02 октомври 202417:59
Израел: Ще отговорим на ракетната атака на Иран
02 октомври 202418:45
След Ливан и Турция ще попадне под прицела на Израел, твърди Ердоган
02 октомври 202417:43
Водещите новини! Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата. В парламента на Иран: Смърт на САЩ! (и още…)
02 октомври 202419:05
Пуснаха на свобода Васил Михайлов, съдът му наложи условна присъда от 1 година и 8 месеца
02 октомври 202418:12
Като схемата с Манукян: Разкриха изтичане на големи суми пари от театъра в Смолян към няколко фирми
02 октомври 202417:11
Мъж получи зловещ обрив по цялото тяло след обезболяващо
02 октомври 202417:16