Какви мерки са необходими срещу нарушителите на пътя и как могат да се намалят инцидентите с млади шофьори?

  • 09 май 2023 09:00

  • 817
  • 0
Какви мерки са необходими срещу нарушителите на пътя и как могат да се намалят инцидентите с млади шофьори?
©
Слушай новината Слушай новината

Момче на 22 години и 24-годишно момиче загинаха, след като бяха пометени на пешеходка пътека малко след полунощ в понеделник. Шофьорът е 18-годишен и има книжка от 3 месеца. Какви мерки са необходими срещу нарушителите на пътя и как могат да се намалят инцидентите с млади шофьори?

„Проблемът е много по-дълбок и започва преди това, няма как да не отворим темата и за обучението в школите. В областта има много голям сив сектор. Разписаните часове за кормуване, в много от школите, не се изпълняват. Имам много курсове за 300-350 лв. и вместо водачите да бъдат обучени, те минават с цел да вземат книжка", коментира адвокат Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи в ефира на Нова тв.

Според Павел Жеков, бивш рали състезател и основател на Академия за безопасно шофиране, основният проблем е, че младите водачи не познават автомобила и не могат да го контролират. Другият "бич" за нашето общество е безотговорността и безнаказаността.

По думите му и глобите не вършат работа. 

Пътният експерт Диана Русинова: Стресиращо е бездействието на държавата

Илия Тодоров обаче подчерта, че проблемът се корени в това, че те се налагат рядко: "И 2000 лв. да стане тероретичната глобата, ако за теб  е теоретична и има 100 начина да не я платиш, разбира се че няма". 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини