Контрабандни златни накити са задържани на "Капитан Андреево"

  • 20 февруари 2023 17:09

  • 499
  • 0
Контрабандни златни накити са задържани на "Капитан Андреево"
© Агенция Митници
Слушай новината Слушай новината

Над половин килограм златни изделия на стойност 60 139 лева откриха митническите служители при проверка на товарен автомобил на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщават от Регионалния пресцентър на митницита в Свиленград.

На 18 февруари на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация с водач турски гражданин, превозващ стока от Турция за Германия. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При личен преглед на водача в двата джоба на якето му са открити изделия от жълт метал- пръстени, обеци, гривни, медальони. Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с тегло 533,60 грама от 14 и 22 –каратово злато на обща стойност 60 139 лева.

Контрабандните златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, а шофьорът У. И. (52 г.) е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 3000 лева, уточниха от прокуратурата.

Спипаха две украинки с 12 кг контрабандни златни накити

От Агенция "Митници" напомнят, че при пренасяне на изделия от благородни метали през границата на страната, външна за ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро – 300 грама.

Според статистиката на ведомството по внос-износа, миналата година на "Капитан Андреево" са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородните метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини