Заловиха три румънски камиона, натоварени с незаконна дървесина във Видинско

  • 25 януари 2023 15:33

  • 857
  • 0
Заловиха три румънски камиона, натоварени с незаконна дървесина във Видинско
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Специализирана полицейска акция във Видинско откри в три товарни автомобила с румънска регистрация, незаконна дървесина.

Камионите са спрени за проверка вчера около обяд на главен път Е-79, в района на село Срацимир, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР -Видин.

Превозваното количество дървесина не отговаряло на отразеното в представените от шофьорите документи, уточняват от полицията. Водачите са получили актове по Закона за горите. Надхвърленото количество дърва е иззето. Образувани са три предварителни проверки в полицейското управление в Кула. 

Ръст на незаконната сеч в горите

При последната полицейска операция проведена на 20 януари в района на село Арчар видинските полицаи са иззели общо 45 кубика немаркирани дърва. Открили са 25 кубика дърва без контролна горска марка в двора на 78-годишен жител на селото. Това показва справка на БТА в полицейския бюлетин на ОД на МВР -Видин. При проверки на други пет адреса полицейските служители открили и иззели още 20 кубика дърва без контролна горска марка. По случаите са образувани предварителни проверки. Общото количество на иззетата немаркирана дървесина в хода на акцията възлиза на 45 кубика.

През изминалата седмица, в периода 16-22 януари, служителите на „Северозападно държавно предприятие“(СЗДП)-Враца са проверили 78 обекта за добив на дървесина и 110 моторни превозни средства в 23-те териториални поделения, стопанисващи държавните горски територии в северозападна България. Конфискуваните дърва за огрев са 43 пространствени куб. м. Иззети са две каруци, по едно превозно средство и моторен трион. Това показва справка на СЗДП, предоставена на БТА.

За цялата 2022 г. на територията на СЗДП са проверени близо 8 хиляди сечища. Около 36 хиляди проверки са извършили служителите на държавното предприятие за миналата година в държавните горски територии. Инспекциите бележат ръст спрямо предходната 2021 година, с извършените 7 хиляди  в повече проверки в държавните гори.
Общият брой на проверените обекти за добив на дървесина надвишава 7 700,  а превозните средства, преминали през инспектиращи мобилни екипи, са над 10 000. 

За констатирани нарушения служителите на териториалните поделения са връчили над 700 акта по Закона за горите. Конфискувани са над 600 пространствени куб. м. дърва за огрев, близо 60 превозни средства, 91 каруци и около 70 моторни триона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
857 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини