За измама чрез имейл съобщение предупреждават от полицията в Шумен

  • 24 ноември 2022 16:21

  • 1364
  • 0
За измама чрез имейл съобщение предупреждават от полицията в Шумен
© Novini.bg (Архив)
Слушай новината Слушай новината

За измама чрез имейл съобщение предупреждават от полицията в Шумен. За това днес са сигнализирали двама журналисти и служители на детска градина в града, съобщиха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. 

"Едната от журналистките получи имейла пред мен, а по-рано имах запитване за писмото от друга колежка. Обадиха ми се и от детска градина в града, за да кажат, че са получили подобно съобщение, но са разбрали, че става въпрос за измама и са го изтрили", уточни говорителят на ОД на МВР Ася Йорданова. 

80-годишен дядо от Смолян подари 12 000 лева на ало измамник

Получателят на писмото се уведомявал, че е обект на разследване на естонската полиция и по-конкретно - от служител с имена Атанас Трайков Илков. Разследването се водило заради извършени престъпления, свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска порнография“. Съобщението било подписано от Атанас Илков, ползвано е лого, имитиращо това на МВР. Получател на имейла извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име, който е на ръководен пост в МВР.

Областната дирекция на МВР в Шумен съветва хората да бъдат особено внимателни, когато отварят имейл, който изглежда като официално съобщение, особено когато подателят изисква да бъдат предоставени лични данни - имена, пароли и др. След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено - за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти. „Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка. В никакъв случай при съмнително съобщение не трябва да се следват връзки, да не се отварят линкове и да не се предоставят лични данни. Подобно съобщение трябва да се маркира като "спам" и да бъде докладвано, ако е възможно“, призовават от пресцентъра на ОД на МВР. 

„Призовките изглеждат по съвсем различен начин, няма практика да се връчват по електронна поща, а лично, от полицейски служители, които се легитимират, включително със служебна карта и знак“, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Мая Йорданова
1364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини