Генерал Спас Спасов с нови подробности за инцидента с пилот край Безмер

  • 29 септември 2022 07:24

  • 4054
  • 0
Генерал Спас Спасов с нови подробности за инцидента с пилот край Безмер
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

„Трябва да оставим специалистите, които разследват случая”, коментира в предаването „Здравей, България” генерал Спас Спасов, председател на фондация „Български военновъздушни сили”.

По думите му откакто самолетите са ремонтирани са направили доста часове.

„Летят интензивно и непрекъснато. Доколкото знам всичките летят”, каза ген. Спасов

Инцидент с пилот край авиобаза Безмер

 „Непрекъснато се прави нальот. И при изпълнение например на 50 часа на машина се извършват определени процедури”, обясни генерал Спасов. „При този самолет техниката е доста подсигурена, дублирана, за да може, ако откаже нещо, да премине на резервна система. Това е станало в процеса на кацане. При него самолетът е в уязвим етап. Ако нещо се случи, няма много време за реакция. Този пилот е опитен – летял е на различни типове самолети. Има опит. Но когато има дефицит на време, не знаем как ще реагира, който и да е пилот. Най-важното е, че е спасил себе си”, обясни генерал Спасов.  

Продължава разследването на инцидента с военен самолет СУ-25 край авиобаза „Безмер”. Вчера полковник Пейо Дончев катапултира от малка височина. На мястото избухна пожар, а самолетът е напълно разрушен.

Пострадалият пилот беше транспортиран със "Спартан" до Военно-медицинска академия в София. След обстоен преглед и изследвания от лечебното заведение заявиха, че опасност за живота на военния няма, той е контактен и в добро общо състояние, без травматични увреждания.

Росица Валентинова
4054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини