МВР: Предотвратени са над 34 000 опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.

  • 21 май 2022 11:56

  • 1775
  • 0
МВР: Предотвратени са над 34 000 опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.
© Pixabay

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция, съобщават от МВР.

За противодействие на нелегалната миграция в зоната на РДГП - Елхово са командировани служители от други структури на Главна дирекция "Гранична полиция", от областните дирекции на МВР, от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и от Министерството на отбраната.

Изграден е механизъм за контрол, като всяка седмица ръководни служители по график инспектират на място изпълнението на задачите в плана.

След въвеждането в граничното наблюдение на допълнителните служители от МВР и МО е постигната по-голяма плътност на смесените патрули по линията на държавната граница.

След активирането на плана за действие в резултат на увеличения миграционен натиск и предприемане на комплекс от мерки, се отчита съществено намаляване на броя на задържаните лица. Българските гранични власти са задържали на вход 533 граждани на трети страни. Предимно граждани на Сирия и Афганистан.

От началото на 2022 г. са предотвратени близо 34 хиляди опита за незаконно влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, уточняват от МВР.

Повече от 90% от задържаните при опит да влязат у нас нелегални мигранти през 2021 г. са мъже

Миграционният натиск по българо-турската граница представлява 98% от общия миграционен натиск на границите на страната ни.

Общо граничните полицаи са предотвратили към 33 860 опита на незаконни мигранти да влязат в България.

33 200 са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Останалите са се върнали във вътрешността на Гърция.

Изграденото в края на 2017 г. временно възпрепятстващо съоръжение по цялата дължина на българо-турската граница, с обща дължина над 235 км., също оказва възпиращ ефект по отношение на предприеманите опити за незаконно навлизане на територията на страната.

Активно се използва Интегрираната система за наблюдение в състава на която са включени периметрови сигнално-охранителни системи, стационарни постове и мобилни системи за техническо наблюдение. В контрола на миграционните потоци участва и Специализирания отряд за въздушно наблюдение към ГДГП.

На българо-турската граница са развърнати и членове на постоянния корпус на агенция Фронтекс.

В резултат на предприетите мерки и вследствие на допълнителните сили и средства, концентрирани по границата, капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция" към момента е запълнен под 40%.

За каналджийство от началото на годината до 19.05.2022 г. са образувани 85 досъдебни производства, към наказателна отговорност в качеството на обвиняеми са привлечени 76 лица.

Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на заведените заявителски материали и на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година.

Виолета Симеонова
1775 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини