Незаконна сеч в царската гора в Рила

  • 20 май 2022 22:09

  • 2270
  • 4
Незаконна сеч в царската гора в Рила
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Незаконна сеч в горите – наследство от Цар Борис III в Рила. Единственият лесничей на царското семейство разказва, че отникъде няма помощ в опазването на стотиците декари от редовни набези.

Прясната сеч на бял бор в рилската гора край Бели Искър е в 16-те хиляди декара, които от 90-те години са наследство на Симеон Сакскобургготски от цар Борис III и Фердинанд. Преди дни контрольорите от Регионалната дирекция по горите намерили складирани в близост отсечените дървета и ги конфискували.

„34 броя дървета, немаркирани с контролна горска марка. Едра строителна дървесина, не можем да направим никакви предположения кой би бил нарушителят в тази територия“, заяви Десислава Христова от Регионалната дирекция по горите в София пред БТВ.

Незаконна сеч на 32 дървета установиха горски служители в землището на Бели Искър

Изпратен е сигнал до прокуратурата, а царският лесничей от частното стопанство "Царска Бистрица" се оплака от редовна незаконна сеч в горите през последните 12 години. Въпреки сигналите до МВР и прокуратура, те оставали ненаказани.

Костадин Георгиев предполага кои са извършителите.

„Не знам дали вече има някъде място, където да не се е влизало и да не се е секло“, каза Костадин Георгиев, лесничей на частно стопанство „Горска Бистрица“.

От 2009 г. царското семейство и държавата спорят в съда, от тогава е и мораториумът върху гората и тук не може да се сече, да се печели и така да се плаща за по-сериозна охрана.

От ресорната агенция заявяват, че оказват "постоянна методическа помощ" на собствениците и извършват съвместни проверки, а от МВР прокуратурата и съда зависи дали извършителите на последната сеч ще бъдат разкрити и наказани.

Мая Йорданова
2270 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Стамболджиев

2022.05.21 | 17:51

4
Безконтролна е сечта и в природен парк Рилски Манастир, но никой не взима мерки. Унищожаването на рилската гора не спира от години Игумена Евлогий прибира милиони на месец от уж санитарна сеч . На ден през град Рила минават десетки камиони с труповете на вековни дървета.

2022.05.21 | 10:02

3
Каква царска гора в Рила,еи продажници
В

2022.05.21 | 06:33

2
За такива направо в затвора,без право на обжалване.
Каръдайь

2022.05.20 | 23:36

1
щот не е ваша гора на Доган е

Добави коментар

Водещи новини