Мъртва риба изплува в язовир "Ивайловград"

  • 26 април 2022 08:34

  • 1881
  • 1
Мъртва риба изплува в язовир "Ивайловград"
© Novini.bg

Мъртва риба изплува в язовир "Ивайловград" край селата Бориславци и Малки Воден. В опит да спасят повече от нея, вече дни наред рибари я събират из плитчините и я връщат в язовира.

Това не се случва за първи път, а причината за измирането на рибата е недостатъчното количество вода в язовира, част от каскадата "Арда". Днес рибари и собственици на къщи за гости в района излизат на мирен протест. Те определят случващото се като екокатастрофа, която убива и туризма в района.

Фекални води погубиха близо 20 тона риба в язовир „Засмяно“

"Стотици видове риба остават на сухо поради рязкото оттегляне на водите от язовира и то точно в момент, в който рибата хвърля хайвер, което е пагубно за рибните популации. Това е грубо нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. Язовир Ивайловград е снабден с ВЕЦ и се произвежда електроенергия, бихме искали да има по-добър синхрон между Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, за да не се случва това нещо за пореден път", заяви в "Денят започва" един от организаторите на протеста.

Кирил Митов призова нивото на язовира по време на размножителния период на рибата да бъде относително постоянно и да бъде въведено минимално допустимо ниво на язовира.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гларус

2022.04.26 | 09:08

1
Откога развъждат скумрия в язовири ?

Добави коментар

Водещи новини