Вандали се подиграха със светиня на Иван Вазов

  • 25 януари 2022 17:32

  • 3488
  • 7
Вандали се подиграха със светиня на Иван Вазов
© Google maps
Слушай новината Слушай новината

Един от символите на творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот, беше поруган. Перото върху упоменателния камък на къщата музей бе премахнато, няколко дни след това подхвърлено пред нея. Вандалщината потресе жителите на подбалканския град.

Перото беше поставено върху автентичния камък, върху който според народните предавания е стоял Иван Вазов, за да черпи вдъхновение любувайки се на красивата природа.

Вандали поругаха „Св. Петка Самарджийска“

Преди шест месеца за празника на Общината, камъкът беше свален от местността Манастирска поляна, за да бъде поставен до къща музей Иван Вазов като символ на съхранение на културно историческото наследство

"Този монумент решихме да го поставим точно тук пред родната къща на Патриарха на българската литература, за да напомня на цяла България и на всички посетители от цял свят за неговото творчество, за да помним и да пазим творчеството му, което не само че е национална светиня, то е национално богатство", заяви пред БНТ Деян Дойнов - кмет на Община Сопот.

Откакто той твори още от 70-те години на 19 век до 1917 година, когато издава последната "Люлякът ми замириса", той неотлъчно следва тази тема за природата, казва Валентина Минкова - екскурзовод в къща музей Иван Вазов.

Случилото се потресе жителите на Сопот.

Перото беше изработено и дарено от майстор Николай Николов от Правец, член на Сопотския еснаф. Ценният символ бе изкован от стомана. Вандалщината възмути занаятчиите от еснафа.

Да се изкове от желязо нещо толкова ефирно каквото е перото, не е толкова проста процедура...перото изглежда като истинско, нищо че е изработено от желязо. Това е доброволно дарение....това е неуважение за всички ни не може да се изрази с думи. Това не е като общественото възмущение, това е като лично отношение все едно са го ограбили, каза Ивайло Семкон - майстор занаятчия.

Няколко дни след като перото изчезна, то беше подхвърлено пред къща музей Иван Вазов. По думите на кмета причина за връщането му е и последвалата широка обществена реакция в социалните мрежи.

Благодаря, че все пак върнаха перото, защото то беше изковано от едни от най-добрите майстори ръчно, плод на много усилия, много труд този символ да бъде поставен върху обозначителния монумент, казва Деян Дойнов.

Кметът на Сопот коментира, че общината не разполага с достатъчно средства за поставяне на видеонаблюдение.

Перото беше монтирано днес, а надеждата на местната власт и хората да спрат вандалските прояви в града на Вазов остава.

Мая Йорданова
3488 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Резултат от образованието

2022.01.25 | 18:23

3
Те не знаят кой е Вазов

2022.01.26 | 05:40

7
И кой е Вазов? Един пр0стоват и н@хален с3лски т@рикат,нап9снал училище на 16 за да става търговец и много по известен по своето време със с3ксу@лните си п0двизи сред софийските леки жени отколкото с поезията си,но в последствие назн@чен за п@триарх на бълг@рската литература от безм0зъчните и б3зкрайно ел3мент@рни к0м9нисти,на чието инт3лектуално ниво е отг0варял перфектно!

2022.01.25 | 19:33

6
Изроди много
Ние

2022.01.25 | 19:12

5
Поклон пред делото на Вазов. Не заслужава този бутафорен паметник. Перото може да го вземе всеки минувач, а буквите ще ги отвее първия вятър.

2022.01.25 | 18:26

4
За такива вандали си трябва глоба и обществен труд.
Просто човек

2022.01.25 | 18:17

2
Новите гербаджийски ценности...
не народ

2022.01.25 | 17:51

1
а МЪРША

Добави коментар

Водещи новини