Девет години от атентата на летище "Сарафово"

  • 17 юли 2021 19:09

  • 949
  • 0
Девет години от атентата на летище "Сарафово"
© bulphoto

Утре се навършват 9 години от терористичния атентат на летище "Сарафово". На 18 юли 2012 г. автобус с туристи става мишена на атаката, загиват петима израелски граждани и шофьорът, който е българин. При инцидента са ранени 38 души, съобщава БТВ.

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където днес се проведе церемония в памет на жертвите. Четири години след атаката обвинителният акт за терористичния атентат е внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Делото за атентата в Сарафово тръгва на втора инстанция на 9 юни 2021 г.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

На 17 януари 2018 г. делото за атентата започва по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти. На 21 септември миналата година Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на замяна“ на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата.

Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата. Едва преди месец започна разглеждането на делото на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд. Материалите по делото са 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

Novini.bg
949 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини