Лъсна неизвестен детайл от атентата в Сарафово

Задочно - българският съд даде най-тежките присъди за двамата помагачи на атентатора от летище "Сарафово". В момента те се издирват от всички служби в света. Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж-Хасан са осъдени да платят и рекордни за нашата съдебна практика обезщетения за общо над 100 милиона лева. Присъдите идват 8 години след терористичния акт.

Делото даде възможност да видим цялостната картина на случилото се на 18 юли 2012 г. Намерихме отговор на въпроса защо "Хизбула" се смята за организация, която стои зад този атентат, но и защо страни като САЩ и Израел са обявили в цялост тази организация за терористична, а други като Европейския съюз, например, обявяват за терористична само военното крило на "Хизбула". И още един детайл - неизвестен до момента. Част от взривното вещество е внесено у нас от ливанец, роден в България, съобщава БНТ.

Иван Гешев с първи коментар за присъдите по делото "Сарафово"

Фарах и Хасан - осъдени до живот от български съд за тероризъм. Портретите им висят вече 8 години на страницата на Интерпол, с висока степен на внимание - издирвани за тероризъм. Това са двамата ливанци, заради чиятно небрежност разследващите бързо сглобяват технологията на атентата в Сарафово.

Фарах и Хасан са осъдени за съучастие. Но никой не е изключил вероятността те самите да са активирали онзи фатален взрив. Чули са как израелските туристи не са искали да пуснат атентатора да остави раницата в багажника на автобуса и може би са решили, че мисията им е пред провал. И нищо чудно да са жертвали съучастника си, взривявайки бомбата далеч преди планираното. Защото някои факти подсказват намерения за по-грандиозен взрив - в близост до бензиностанция в задръстването до Ахелой.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, ръководител отдел "Антитероризъм": "Всяко едно от лицата е с ливански произход, което така дава насоки и за това, че намеренията на тези лица са били именно към това жертвите да бъдат израелски граждани. Т.е. целяло се е в един момент да се стигне до мощна експлозия, която да има тези последствия".

Пътниците, които кацат със самолета от Тел Авив на летище "Сарафово" е трябвало да бъдат извозени до Слънчев бряг с три автобуса паркирани точно срещу изхода.

Час по-рано атентаторът - Мохамед Ел Хюсейни вече е в залата за пристигащи. Ходи нервно и гледа в таблото с полетна информация. Записите от охранителни камери показват, че предишните няколко дни той е наблюдавал внимателно пристигането и на други групи израелци. Знаел е за колко време излизат и как се качват на автобусите.

Чака точния момент и в този ден. Когато първите пътници излизат от зоната за граничен контрол и се отправят към единия автобус, Хюсейни се слива с тях и прави опит да постави раницата в багажното. По-късно един от свидетелите разказва пред разследващите, че се е сопнал на мъжа: "Вие не сте от нашата група, не бяхте в самолета. Не сте за този автобус". Секунди след това е последвал мощен взрив.

Автобусът е обхванат от мощни пламъци, настава суматоха, линейки започват да хвърчат. Разнася се силна миризма на горяща нафта. Първоначалното предположение, че се е самовзривила горивната система.

Вероятно взривът е изненадващо грандиозен за осъдените Фарах и Хасан, а и реакцията на службите за сигурност също са изненадали помагачите на атентатора Хюсейни - как иначе да обясним захвърлената радиостанция от мястото, от където са наблюдавали израелските туристи и действията на техния съмишленик? Буквално за часове разследващите успяват да съберат на място доказателства, които ще се окажат ключови за разследването.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, ръководител отдел "Антитероризъм": "Пътят на лицата до България, влизането, логистиката извършвана на територията на нашата страна с проследяването на летищните полети, с наблюдението вътре в самото летище, с набавянето на самоделното взривно устройство. Това са все факти, които са свързани с тези три лица".

Калина Чапкънова, бивш окръжен прокурор на Бургас: "Поискахме съдействие от Националното следствие, в самото разследване бяха ангажирани всички налични следователи от Окръжния следствен отдел в Бургас".

В близост до взрива откриват друга важна следа - мичиганска шофьорска книжка. С нея се оказва че е била наета кола и по тези следи разследващите стигат до хотел в Равда. Охранителните камери там им дават образите и на тримата. Но за да стигнат до истинската им самоличност разследващите се обръщат към службите на Турция.

Чрез видеоразпознаване, турските служби установяват самоличността на атентаторите, дават информация за придвижването им. У нас разследващите публикуват снимки на заподозрените, на които се отзовават важни свидетели. Освен собственици на хотели, ценно свидетелство дава шофьор на такси от Русе.

Калина Чапкънова, бивш окръжен прокурор на Бургас: "Това ни даде възможност да съберем нови доказателства и самото разследване тръгна по-лесно".

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, ръководител отдел "Антитероризъм": Чистото им проследяване на движението на територията на България преди извършването на терористичния акт е довело и до установяването им. Като тук следва да подчертая, че това става изключително чрез ДНК профили, както и използваните от тях фалшиви книжки за правоуправление.

Шофьорските книжки на Фарах и Хасан са намерени в кошче за боклук в Цар Калоян. Там според показанията на таксиметровия шофьор, двамата са поискали поискали да спрат в нощта след атентата, когато са напускали вече България. Макар и фалшиви, книжките водят до друга ключова следа - в Европол установяват чий е принтерът, на който са напечатани. Той е поръчан и доставен в печатната база на университета Al Imam Al-Ouzai в Ливан. Платено е от фирма на лидер на Хизбула.

Установява се, че тримата анеттатори са ливанци по произход. Единият има австралийско гражданство, вторият канадско, а третият - самовзривилия се френско. Според разменени оперативни данни Хюсейни е делил обща квартира с участник в атаките срещу "Шарли Ебдо". Фрах и Хасан пък имат поредица от роднински връзки с членове на Хизбула.

"Това е поредица от доказателства, които анализирайки ги, стигаме до извода, че тази терористична организация има отношение към терористичния акт. На първо място това е снабдяването с част от амониевата селитра, която се е намирала вътре в самото самоделно взривно устройство. Това нещо е било пристигнало в България, амониевата селитра, по един път, който е свързан с Хизбула. Това е нещо, което беше поставено на анализ и преценка и в експертизите, които се приобщиха по делото и в съдебното производство", каза Евгения Щъркелова.

Данните за доставката на взривните вещества остават само оперативни. Те се внесени от от родения в България ливанец Баласам-Александър Хотейт, който се оказва и член на Организацията за външна сигурност на Хизбула. Хотейт е внесъл у нас голямо количество и автомобилни аптечки. Интересното в тях са охлаждащите пакети, които съдържат 160 грама амониево съединение, използвано във взривната смес. Хотейт напуска страната месец преди атентата.

Д-р Матю Левит, анализатор на дейността на Хизбула, Институт по Близко-източна политика във Вашингтон: "Има интересна информация за моделите на придвижване на атентаторите от Бургас и други техни действия. Някои от тях не са свързани с Хизбула, някои са свързани с Иран. САЩ арестува жена, която е висш отговорник по логистиката в Хизбула. Тя не е осъзнава, че говори с агент под прикритие. Мисли, че говори с представител на американската организирана престъпност. Затова се хвали, че може да пере пари в Европа, да пренася наркотици, оръжия. Сред множеството места в Европа, които тя посочва като място, където Хизбула може да извършва това, е и България".

Интерактивната карта за дейността на Хизбула по света е изготвена от института по Близко-източна политика във Вашингтон. На нея са отбелязани и горещите точки в България и на Балканите.

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, анализатор към БАН: "Самите атентатори са граждани на различни държави. Подпомагането на терористичната дейност естествено разчита на хора, които са базирани в самата държава. За мен е интересно да се направи точно тази връзка между всичките хора и принадлежността им към Хизбула. Ето това е нещо, което естествено българският съд не е могъл и не е бил длъжен да разследва, но това е въпрос на анализ на специализираните служби. И взаимодействието между българските специализирани служби, американските, европейските и израелските ще дадат още повече информация за тези връзки".

Поискаха доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от Сарафово

Само ден след атентата Израел обявява Хизбула за отговорна. България приема тази теза шест месеца по-късно.

"Впрочем, ЕС приема решение през 2013 г. за включването на Хизбула в списъка на терористичните организации, след Бургас, но след това имаше още един пресечен терористичен атентат отново срещу израелски туристи в Кипър", казва Божилов.

За разлика от Израел и САЩ, Европейският съюз обявява за терористична организация само военното крило на "Хизбула". Причината - политическото участва в управлението на Ливан, а Европа през последните 10 години е наляла над 2 и половина милиарда евро в близко-източната държава. Според анализите, обаче чрез корупционни сделки голяма част от тези пари са отишли за финансиране на военното крило на групировката.

"Много са формите на финансиране. Това, което се счита, че Иран годишно дава към 700 милиона долара. Но по-голямата част идва от дарения. -Дарения било то от шиитски организации. Било то от частни лица и най-вече от ливанците, които живеят в различни части на света. Ливанският бизнес и дарения за определени дейности, осъществявани от Хизбула, посочва Йордан Божилов.

Фарах и Хасан са осъдени задочно и да платят над 100 милиона лева обезщетения на повече от 40 ранени и на роднините на шестима загинали в атентата. Но присъдата може да се изпълни, само ако те бъдат задържани в държава, която би ги предала на нашите власти за изтърпяване на наказанието. Вероятността за това изглежда крайно малка.

Коментари

 1. 2020.09.27 | 16:35
  Тиквата заселва азиатци и африканци избягали от джунглата или от затворите. Освен че не работят и не плащат никакви данъци, бежанците получават повече пари отколкото работещите българи. При атентата в Сарафово ако загиналите бяха само българи, отдавна делото щеше да е прекратено. Строгите закони са гаранция за сигурност.
 2. 2020.09.27 | 16:24
  Много човешки съдби са погубени от корумпираната система. Заловени убийци си признават за престъпленията, но делата се забавят със години. Не че ще върнат убития ако осъдят убиеца, но поне да има възмездие. Заради ниските заплати и безнаказаната престъпност заедно с корупцията, принуждават хората да емигрират от държавата. Но на съда е ясно, да влезне убития.
 3. 2020.09.27 | 16:05
  Осъдиха неизвестни пресъпници, но турски тираджий газят хора и ги пускат да избягат от правосъдието. Въпреки че са били арестувани.
 4. 2020.09.26 | 22:03
  Чакайте сега ,това означава ,че арабите са ни вргове ! Да си трепят който си искат на тяхна територия,но пренасяйки войната си тук ,пряко се засягат интересите на България и ЕС .
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет