Новият шеф на Агенцията по горите: Нарушенията стават със знанието на горските

  • 27 юни 2021 09:47

  • 1289
  • 16
© Кадър БНТ

Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. Това каза в предаването "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев.

"Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика", обясни Дунчев.

Лесовъд природозащитник оглавява Държавната агенция по горите

По думите на шефа на Изпълнителната агенция, върху служителите на горските стопанства има натиск.

"Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение", обясни Дунчев.

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават твърди горски номер едно.

Според него, българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.

Незаконният дърводобив у нас е между 10 и 25 на сто от общия добив

Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн.

"Официалната статистика е че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича", пита Дунчев. И отговаря - според него това чувство се насажда, не само у нас, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.

Според горския, не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.

"Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения", казва Дунчев.

Той представи и схемата, по която най-често се краде дървесина.

"Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации.", обясни Дунчев.

"Повечето търгове за дърводобив са нагласени, ако проверите ще видите, че няма наддаване, защо няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджета губи от това", допълни той.

Спешни мерки за решаване на ключови проблеми в горите, обсъждаха на среща в Изпълнителна агенция по горите

Освен с промяна в законите, незаконния дърводобив може да се спре и чрез създаването на пълна система за прозрачност. По този начин обществото ще е това, което ще спре кражбите.

"Топ приоритет ни е да създадем система за прозрачност, топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е прозрачно, за да можем да включим  обществения контрол. Вътре системата е така де каже пробита, икономически обвързана, няма как отвътре да изчакаме тази система да се оправи", каза Дунчев.

Най-сериозни са нарушенията когато се правят в старите гори, тези над 100 години.

"Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200-300 лева", обясни горският.

Спират сечта в държавните гори до края на годината

По думите му, за справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%.

Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната.

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното - износът на дървесина е много малък и повечето от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е че по този начин ще свалят цената на дървесината.

Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза още Дунчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1289 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.27 | 11:09

6
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Правилно

2021.06.27 | 15:36

16
Те са точно такива.
Народът е с Янев и Радев

2021.06.27 | 11:36

11
защо да се харчат пари за избори, само на седесарския кретен не му е ясен изборния резултат.
Правилно

2021.06.27 | 15:34

15
Защо да харчим пари за избори като Карадайъ и Ердоган благодарение на Славчо и бързия указ на Мунчо ще гласуват вместо нас.
FARAON

2021.06.27 | 15:20

14
А КОЙ И ЗАЩО Е ДАЛ УКАЗАНИЕ НА ГОРСКИТЕ ДА НЕ ЗАКАЧАТ АБОРИГЕНИТЕ ? :) ЕТО ТОВА КАЖИ, А ДА ПРЕХВЪРЛЯШ ВИНАТА ВЪРХУ ГОРСКИТЕ СИ Е ЧИСТА ПРОБА ЛГБТ.... ПРОПАГАНДА :)

2021.06.27 | 11:39

13
Изсекоха гората на 90%. От 10 дървета по едно остана на някой чукар и те водят, че това още е гора по документи. По дърво на декар. Всеки храсталак бил гора, по техните документи. Изсекоха истинска садена гора, правена да държи свлачищата и наводненията.
Влязат ли Гешев и Тиквов

2021.06.27 | 11:37

12
в пандиза, пандизчиите ще им отмъстят за безпрецедентния грабеж - в банята, под душа.

2021.06.27 | 10:16

4
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем
Коментарът горе

2021.06.27 | 11:34

10
е на Улавия от Новини.бг, само той може да пише такива дълги лaйна с всякакви букви, кой го слуша.

2021.06.27 | 11:12

8
НЕ СЛУШАЙ ГЕРБЕРА КАК ТЕ ЛЪЖЕ,А ГО ГЛЕДАЙ КАК ТЕ КРАДЕ...СПРАВКА ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ ДОЕДИН...
Кое в СДС-мутро-властта

2021.06.27 | 11:32

9
ставаше законно, изпечен мафиот с псевдоним Тиквата управляваше държавата в своя, и в полза на синята мафия,.
При седесаро-мутризма

2021.06.27 | 11:10

7
всичко ставаше с подкупи, но свърши синята воня, народът и иба пичка майчина.

2021.06.27 | 10:24

5
Много ясно че стават с протекцията на горските това и децата го знаят. С тези темпове на изсичане от зелена територия ще станем пустиня и бетон.

2021.06.27 | 10:10

1
Най са виновни кметовете.
Бивш от НСГП

2021.06.27 | 10:12

3
Сайт за истинската жена - W o m a n. b g - мода, красота, диети и фитнес, секс и връзки, мама и дете, рецепти, пътешествия, за дома.

2021.06.27 | 10:10

2
Горските неса пазачи на гората а са продавачи на гората.А общинските кметове са господ,те се разпореждат със всичко,назначават деректорите.Деректорите на горските стопанства са послушковци на общ кмет.Всички са за съд и задълбочена ревизии.

Добави коментар

Водещи новини