Кела бил в неведение, че е осъден

  • 16 май 2012 20:06

  • 2187
  • 1
Кела бил в неведение, че е осъден
©

Бургаският „герой на прехода" Пламен Дишков-Кела вече е с отменена присъда от 20 години затвор, защото 10 години изобщо не подозирал, че е търсен, обвинен и осъден за убийство.

В края на 2002 г. Кела напусна България и бе обявен за международно издирване, но остана в неизвестност до 24 август м.г., когато бе арестуван в Португалия и върнат у нас. Още през 2007 г. обаче той бе осъден на 20 години затвор за участие в убийството на Димитър Стаматов-Мастара, а присъдата бе потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС), съобщи Всеки ден.

„Новото решение" на ВКС, което бе оповестено днес обаче отменя присъдата срещу Кела и връща делото е върнато на досъдебна фаза, за да започне отначало. Причината е твърдението на Дишков, че не е знаел за делото и не е могъл да участва в него.

Кела и адвокатът му се позовават на НПК, според който „в шестмесечен срок от узнаване на влязлата в сила присъда задочно осъденият може да направи искане за възобновяване на наказателното дело поради неучастието му в наказателното производство. Искането се уважава, освен ако осъденият след предявяване на обвинението в досъдебното производство се е укрил...".

Кела твърди, че е научил за присъдата си едва през август м.г., когато бе задържан. Той бе издирван заради убийството на Стаматов от далечния 21 ноември 2002 г. в Бургас.Тогава местният бизнесмен е разстрелян от снайперист. Веднага е образувано дело срещу неизвестен извършител. А на 23 ноември 2002 г., още на втория ден след разстрела Кела напуска страната с полет за Полша. Тогава той не е имал повдигнато обвинение, което да му бъде предявено, а целият процес е протекъл задочно срещу него.

„Настоящият съдебен състав, отчитайки данните за многократно променящото се местоживеене на Пламен Дишков на територията на различни държави, приема наличието на опасност от укриване, поради което мярката за неотклонение следва да бъде „Задържане под стража", се казва в решението на съда.

Последвайте канала на

Novini.bg
2187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Boss

2014.08.15 | 09:27

1
Преди време държавата май прочисти доста такива бизнесмени. Сега прибира други, може би, за да не бъдат убити. Нещата в България никога не са такива каквито изглеждат.

Добави коментар

Водещи новини