Поредна престъпна схема-социално слаб мъж притежава 57 фирми и дължи милиони на държавата

  • 11 април 2021 20:52

  • 23141
  • 2
Поредна престъпна схема-социално слаб мъж притежава 57 фирми и дължи милиони на държавата
©

Прехвърлянето на фирми с големи данъчни задължения на социално слаби и обикновено неграмотни хора, известни като „бушони“, се превърна в мода през последните 15 години.

Срещу 200-300 лева на ръка, предоставяйки личната си карта, тези хора подписваха документи, с които купуваха съответната фирма. Така длъжници ставаха те и естествено НАП нямаше как да си вземе данъците. Дългове от тази фирма по същата причина не можеха да си върнат и частни кредитори. Чрез законодателни промени държавата се опита да спре тези схеми. И като че ли напоследък те понамаляха, но преди няколко седмици, екип на NOVA се зае с разследване на популярни сайтове, бълващи фалшиви новини, които масово се споделят в социалните мрежи. И какво откри - собственик на тези сайтове – общо 11, е фирма „Хаки Фиш” ЕООД. А тя е собственост  на социално слабия 58-годишен алкохолно зависим Николай Низол. Тоест, този човек притежава и управлява тези 11 сайта за фалшиви новини и хората работещи в тях, поне според документите.

Нова схема за измама на стари хора. Вижте каква е клопката

А иначе, оказва се, пак по документи, същият социално слаб притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна. От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство. Разследването ни установи, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини. Други от 57-те фирми обаче, водещи се на алокохолно зависимия Николай Низол, са му прехвърлени от предишни собственици и дължат на държавата данъци в размер на 22 млн. лв.

Решихме да проверим как и лесно ли е да се прехвърли фирма със задължения на името на Николай Низол и дали той участва съзнателно в ролята на „бушон” или е невинна жертва, подведена от непознати да подпише някакви документи, както обикновено такива хора твърдят пред разследващите органи. След проведен разговор по телефона си уреждаме среща с Николай. Докато говорим ни пита Енцо ли ни изпраща. От въпроса стана ясно, че социално слабият собственик на 57 фирми и 22 млн. лв. задължения към държавата изпълнява ролята на „бушон” чрез посредник. Петнайсет минути по-късно бяхме на мястото на срещата и нашите продавачи на фирма със задължения се срещнаха с купувача -„бушон“ - Николай Низол.

„Мъжът има 57 фирми. В общи линии три са основните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми. Те са задължения към частни кредитори, към бизнес партньори и към банки. И третата голяма тема всъщност е определен вид дейност - да се прикрие действителния собственик. Преди тази схема беше национален спорт. Сега все пак има определени правни гаранции, защото в момента продажбите на фирми е под особен режим. Тоест, НАП минава от там. В конкретно този случай справката на Агенцията по приходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури по отношение на евентуални престъпления против кредитори”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Разбитите преди дни престъпни групи, действали по класическа схема за източването на ДДС

И така това е поредният случай, в който схемата с прехвърлянето на задлъжнели фирми на хора-бушони ощетява всички нас с десетки милиони. Ощетява и частни кредитори. Прикрива и истински собственици на фирми, които едва ли стоят в сянка заради благородни мотиви. А тъй като бушоните им винаги избягват наказателна отговорност, представяйки се за жертви, подведени да подпишат нещо, без да знаят какво, видяхте – нашето разследване показа, че това съвсем не е така.

Последвайте канала на

Novini.bg
23141 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2021.04.12 | 01:55

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- XXhook.Com

Добави коментар

Водещи новини