Задържаха непълнолетни за серия грабежи в столицата

  • 11 май 2012 15:47

  • 1038
  • 0
Задържаха непълнолетни за серия грабежи в столицата
©

Криминалисти от Шесто районно управление задържаха двама непълнолетни за серия грабежи над столичанки, техни колеги от Девето районно управление разкриха побой и грабеж над възрастен мъж, извършен от 15-годишен.

И трите момчета са известни на органите на реда, водени на отчет в Детска педагогическа стая, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В късния следобед на 5 май 26-годишна жена съобщила в Шесто районно управление за две момчета, които я нападнали, блъснали я на земята и откраднали златното й колие. Инцидентът станал на бул. „Никола Мушанов” в близост до трамвайното депо. Потърпевшата дала точно описание на нападателите, което помогнало на криминалистите да се насочат към вероятните извършители.

Междувременно полицаите получили информация за двама криминално проявени непълнолетни от кв. „Факултета”, които се "преквалифицирали” от крадци в грабители. След като станала ясна самоличността на двамата, полицаите установили, че в различните ситуации действали както заедно, така и поотделно.

На 8 май непълнолетните грабители били доведени в районното управление. В хода на разследването станало ясно, че само за седмица двамата извършили още четири нападения над жени. При три от тях нападател бил 17-годишният с прякор Апогея, а при четвъртото – 15-годишният.

Момчетата действали в района около трамвайното депо и ж.к. "Овча купел” като след грабежите се оттегляли към кв. "Факултета".

Вечерта на 29-ти април близо до спирката на трамвай №22 17-годишният заплашил с нож 52-годишна жена, дръпнал златното й колие и побягнал. На 3 май рано сутринта той нападнал 63-годишна столичанка, привел я в безпомощно състояние и откраднал златен синджир, а три дни по-късно упражнил насилие върху млада жена и откраднал бижу от същия метал.

Приятелят му действал по същия начин, когато на 1 май до трамвайната спирка ограбил 52-годишна жена. Тя се разделила със златното си колие след като младежът я нападнал с юмруци. В хода на процесуално-следствените действия се установило по безспорен начин, че двете момчета са извършители на престъпленията.

При обиск в дома на 17-годишния полицаите открили заложен билет на името на баща му от заложна къща в кв. „Красна поляна”, където било пласирано едно от златните бижута за сумата от 600 лева. Апогея е известен на Детска педагогическа стая от 2009 година, с над 10 регистрации за кражба на метали и други видове кражби на територията на Трето, Шесто и Девето районни управления. Приятелят му също е известен на полицията за този вид престъпления.

Извършителят на четирите грабежа бил задържан в ареста за 72 часа като след изтичане на мярката за неотклонение остава под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. На 15-годишния също е взета мярка „Надзор на инспектор от Детска педагогическа стая”.

Материалите по случаите били докладвани на Софийска районна прокуратура и непълнолетните са привлечени в качеството на обвиняеми по чл. 198 ал. 1 от НК. Разследващият екип продължава работата за документиране на престъпната дейност на двамата младежи.

След бързата реакция на криминалисти от Девето районно управление е задържан 15-годишен, нанесъл побой и ограбил 73-годишен софиянец. Инцидентът станал на 9 май около 21.00 часа, докато потърпевшият се опитвал да отключи входната врата. Изневиделица се появило непознато момче, което започнало да го изнудва за пари и го заплашило с побой. Възрастният мъж му дал десет лева, но това не го удовлетворило и той се нахвърлил с юмруци върху възрастния човек, повалил го на земята, бръкнал в пазвата му, откраднал 350 лева, мобилен телефон и избягал. При падането възрастният мъж получил фрактура на крака и бил транспортиран към „Пирогов“.

След получения в полицията сигнал криминалисти започнали незабавно работа по случая. Пред полицаите потърпевшият дал много точно описание на грабителя и те бързо се насочили към вероятния извършител – 15-годишно момче, регистрирано многократно за кражби, притежание на наркотици, унищожаване и повреждане на имущество и палеж.

Вчера той бил задържан с полицейска мярка за 24 часа. Пред криминалистите признал стореното. Мобилният телефон, обект на грабежа, бил иззет от негов познат. Материалите по случая са подготвени за доклад на Софийска районна прокуратура. Задържаният бил привлечен в качеството на обвиняем по чл. 198 ал.1 вр. чл.63 ал.1 от НК. На момчето е взета мярка за неотклонение „надзор на родител”.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини