Спецакция в офисите на Гриша Ганчев (обновена)

  • 10 май 2012 12:04

  • 9231
  • 8
Спецакция в офисите на Гриша Ганчев (обновена)
©

В момента се провежда съвместна акция между МВР и НАП срещу измами в захарната промишленост, съобщи днес в парламента вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. По думите му, вече има резултати от нея.

Дянков поясни, че акцията е срещу известен бизнесмен, но не спомена името му. Тя се провежда в Северна България и в схемата са били над 20  фирми. По първоначални преценки на дирекциите в НАП, по този начин ДДС измамите в този сектор или ще изчезнат, или ще се намалят с огромен процент.

„Има и някои други фирми, по които продължава такава работа, но се надявам специализираните институции малко по-късно днес следобед да дадат по-конкретна информация”, подчерта Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Следобед стана ясно, че са проверявани фирмите в захарния сектор на ловешкия бизнесмен и собственик на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев. "ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софиийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП. Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза Ганчев пред Дарик.

"Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина", каза още бизнесменът.

Пред БНТ Гриша Ганчев заяви, че самият той не се страхува, че може да бъде задържан. "Ти майтап ли си правиш, аз съм сериозен човек, и данъците си плащам...", каза бизнесменът.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че при спецакцията са задържани шестима души от  престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени  данъчни задължения и пране на пари. Петнайсет жилища и офиси в София и в страната са били  претърсени. От тях са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни  документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци, посочват от МВР. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва по банков път. Постъпилите средства, които  са в порядъка между 40 и 130 хиляди лв. на ден, са се теглили в брой на каса в момента на тяхното постъпване от управителя на  фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството -доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката. Според събраните до този момент сведения двете  дружества фактурират само отделни доставки /на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2/, като остатъкът от внесените  средства се носи в офиса на акционерно дружество в София. За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за  доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в  несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. "липсващи  търговци", добавят от МВР.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на  доставките - целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма. От края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които  едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар. Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща  тежки метали, от района на Чернобил/Украйна/, уточняват от МВР.  Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при  пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част  от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
9231 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Atanas

2013.08.01 | 10:10

8
Почти съм сигурен, че това е наказателна акция щото не дава колкото му искат........... вижте измамника Ветко Арабаджиев или пък оня цървул Ковачки .....доказани измамници платиха си и пей сърце.
arhar

2012.05.14 | 04:38

7
А сега една задачка към бизнесмените , претендиращи, че разбират от футбол : Какъв е вътрешният обем на футболната топка ? Какво е налягането на въздуха в топката ? След като се знаят вътрешният обем и налягането , да се определи количеството въздух във футболната топка ! Ако задачата не бъде решена от бизнесмените, то тогава какво разбират те от футбол ? За решилите задачата ще има по бира с две кебапчета !
David

2012.05.13 | 21:10

6
Еййй,поредният фишек! Каква ще му направят,съдът ще го оправдае.Както навремето един фолк пророк го изпя-''За милиони няма закони'' в тази страна. Същото както с Галеви,Маргини и т.н. При нас няма закони,зощото зоконовластниците се продават на килограм.Има само един верен съдия от когото никой няма да се изплъзне-Бог!

2012.05.13 | 21:10

5
Да проверят службите и мелниците....как купуват пшеници без документи и после се продават брашна без фактури.....яко далавери, яко. Ами дистрибуторите на бързооборотни стоки как продават контрабандни стоки и те....

2012.05.11 | 00:17

4
Освен за Г. Ганчев ... за друг не се сещам !?
sf

2012.05.10 | 18:06

2
Дали? Предишните подобни акции май бяха по негова поръчка.
бръм

2012.05.11 | 00:17

3
като са почнали със ддс изпълненията да вземат да погледнат и как много фирми търгуващи с дървесина в северна българия точат държавицата с помощта на вездесъщото БДЖ разкарват едни и същи дървени трупи в едни и същи вагони из цяла българия и само променят документацията и уж върви търговия а пък то само за ддс-то
Айде

2012.05.10 | 17:42

1
бе, сериозно? Човекът клетки за щичета е прайл преди години, те го погнали с проверки...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини