Акция в Пловдив: Разбиха мрежа за фалшиви лични карти на чужденци

  • 18 януари 2021 16:15

  • 2340
  • 7
Акция в Пловдив: Разбиха мрежа за фалшиви лични карти на чужденци
© Булфото (архив)

Задържани са пет лица, изготвяли неистински лични документи на чужденци срещу големи суми пари. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Сред тях е и служител на Отдел "Миграция" към ОДМВР-Пловдив, който е подпомагал тази дейност.

Операцията е съвместна на Районна прокуратура Пловдив, ОДМВР и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР.

За времето от 15 до 18 януари са били извършени претърсвания и изземвания на около 15 адреса в Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово, като са били открити множество неистински лични карти на чужденци, документи и заготовки за тях, както и оръжие. Документите са били издавани срещу заплащане на около 15 000 лева и дори евро, каза още прокурор Грошев.

Задържаният служител на отдел „Миграция“ е подпомагал лицата да се снабдяват с тези документи, като е използвал служебното си положение", съобщи Стефан Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР.

По думите му ролята на служителя е била да подсигурява номера за валидност на картите, така че да не може да бъде установено, че се касае за неистински документ. Благодарение на него при справки на контролни органи е било установявано, че документът е валиден.

На неговия адрес са били открити идентификационни данни на истински документи на лицата-чужденци, които той е държал в себе си, за да бъдат подправени другите документи, както и много пари.

Задържаният служител на "Миграция" е с дълъг стаж в отдела и е на изпълнителска длъжност.

Лицата, които са се възползвали от услугата, са от Турция, Албания и Тунис. С подправените документи те са могли свободно да пребивават у нас и да се движат в страните-членки на ЕС. На единия от адресите са били иззети много знаци, които наподобяват документите на прокуратурата, МВР и други институции у нас.

Сириец опита да излъже полицаи във В. Търново с менте документи

Според наблюдаващия прокурор схемата е била стройно организирана, неистинските документи са с високо качество, благодарение на което чуждите граждани безпрепятствено са пътували в ЕС. Разследването е в активна фаза и в момента продължава.

Двете от лицата, които са били с неистински документи – този от Турция и от Албания са се опитали да напуснат страната ни през Дунав мост, но са били задържани там.

Старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР-Пловдив обясни, че по реализацията на тази операция се работи от началото на 2020 година, откогато Икономическа полиция разполага с информация във връзка със случая. Всичко е било строго конфиденциално. Едва в петък се е стигнало до реализацията на операцията след анализи.

Били са проверени повече от 15 адреса и седем автомобила, където са били открити неистинските лични карти, карти за продължително пребиваване, дипломи и удостоверения за придобиване на квалификация. Било е открито и оръжие, за което тепърва се установява дали е законно, каза Рогачев.

По думите му на един от адресите е била установена и машина за изготвяме на неистински документи и хартии за заготовки.

Задържаните са на възраст от 44 и 60 години, те са с минали криминални появи, които също са свързани с изготвяне на документи с неистинско съдържание.

Novini.bg
2340 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Да

2021.01.18 | 16:42

1
Ако имахме истински управляващи,това нямаше да го има.такива трябва да се следят денонощно
?

2021.01.18 | 16:44

2
КОНФЕДИЦИАЛНО?! Марш в 1-ви клас, редакторчета!!)!

2021.01.18 | 17:24

3
Каракачанов в МРЕЖАТА ли е?

2021.01.18 | 17:48

4
Шкембака - войводата води колоната и вее байрака. Кога ще му щрекнат белезнците на тоя крадец?!!!

2021.01.18 | 17:51

5
Николай Стайков, АКФ за Осемте джуджета: Роднини на действащи магистрати влияят на съдебната система

2021.01.18 | 17:52

6
Тези са от бригадата на Мая Костинбродска
?

2021.01.18 | 18:19

7
Нейната мама на Мая Костинбродска да пречи на такъв голям ръководител като Бойко (нищо че е бил прислужник на Тодор Живков) да си вземе честно изборите!

Добави коментар

Водещи новини