Волтова дъга предизвикала трагедията в Хитрино?

  • 10 януари 2020 18:26

  • 1635
  • 0
Волтова дъга предизвикала трагедията в Хитрино?
© Булфото (архив)

Волтова дъга може да е предизвикала взрива на газ при инцидента в Хитрино. Тази теза бе представена днес на поредното заседание на шуменския съд по делото за трагедията отпреди три години. 

Експертизата за възможността ток от контактната мрежа да е предизвикал взрива бе представена от проф. Иван Миленов. 

Ето как продължава делото за Хитрино

При късането на кабела вследствие на катастрофата със сигурност се е образувала волтова дъга, която е много по-мощна от искра и е вероятната причина за експлозията, обясни преподавателят във Висшето транспортно училище. Досега основната версия за възпламеняването беше искра от печка на твърдо гориво. 

Адвокатът на пострадалите от Хитрино Николай Димитров оспори експретизата и обясни, че взривът се е случил четири минути преди дежурният на гара Хитрино да подаде ток към контактната мрежа: "Не виждахме смисъл въобще от назначаването на тази експертиза. Делото започна да губи своя характер".

Времето на експлозията е определено с голяма вероятност в експертизите по делото, но никой не може да каже кога точно се е случил взривът и дали не става въпрос за няколко последователни взрива, уточни проф. Иван Миленов, цитиран от БНР. 

Следващото заседание по делото е на 14 януари.

Три години от трагедията в Хитрино

Последвайте канала на

Novini.bg
1635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини