"Булмаркет": Разследването на инцидента в Хитрино от самото начало се водеше тенденциозно

  • 24 януари 2020 15:16

  • 508
  • 2
"Булмаркет": Разследването на инцидента в Хитрино от самото начало се водеше тенденциозно
© Булфото (архив)

Разследването на инцидента в Хитрино още от самото начало се водеше едностранчиво и тенденциозно. Това заяви на пресконференция в Русе заместник-управителят на "Булмаркет" Светослав Първанов.

При жп катастрофата на 10 декември 2016 г. последва взрив, при който загинаха седем души, много други бяха ранени, а сгради в населеното място бяха разрушени или с нанесени щети. По делото бяха обвинени машинистите на "Булмаркет Рейл Карго" Димитър Михнев и Радослав Петков, като преди два дни Шуменският окръжен съд им даде съответно 15 и 10 години затвор. Основната им вина е, че са управлявали композицията със скорост от 78 км/час при разрешени 40 км/час.

Адвокатът на пострадалите в Хитрино още днес ще обжалва присъдата на машинистите

Първанов заяви, че "Булмаркет" застава зад машинистите и техните защитници и ще ги подкрепи в действията им в бъдеще.

Според него истината е друга - "не високата скорост е основна причина за инцидента, а лошото състояние на железопътната мрежа, неподготвения маршрут за движение на влака и незаключеното състояние на стрелката, заедно с двукратното подаване на напрежение в електрическата мрежа, както и цистерната, която би трябвало да бъде бракувана, а не пусната в движение".

Първанов обясни, че това негово твърдение се позовава на изводите от последните експертизи, приети по делото от Шуменския окръжен съд. По думите му от тях се вижда, че независимо с каква скорост се е движела влаковата композиция, е можело да се случи този инцидент. Той каза още, че тези факти е трябвало да се изяснят по време на досъдебното производство, но това не било направено.

"Търсеха се, изземаха се и се подлагаха на експертизи само и единствено предмети, данни и факти, които са в подкрепа на обвинителната теза. Нито едно от исканията на защитата за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не бе удовлетворено", каза Първанов.

Той призова да се вземат спешни мерки за подобряване състоянието на железопътната инфраструктура, за да не се повтори инцидентът от Хитрино.

Осъдителни присъди по делото за жп инцидента и взрива в Хитрино

Първанов коментира, че "Булмаркет" има право да заведе искове срещу НКЖИ по всички признати по делото доказателства, но към момента това не е направено.

Той каза още, че са съпричастни с мъката на близките на загиналите и на пострадалите и припомни, че още на третия ден от инцидента фирмата е превела 100 000 лева на община Хитрино за посрещане на неотложните нужди на засегнатите, предаде БТА.
 

Novini.bg
508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2020.01.24 | 17:27

1

Алчността на СДС-аро-комунистическата Шайка разруши държавата и държавността,за да краде и да трупа богатства безнаказано пренебрегвайки живота и здравето на простосмъртните данъкоплатци.
Ето ви резултата!

2020.01.24 | 19:17

2

А ти какво очакваше.След така наречените комунисти на смяна дойдоха комсомолците обучавани само на красноречие, с други думи само плямпане.

Добави коментар

Водещи новини