Криминалисти: Хората, търсещи път към по-добър живот, стават жертви на престъпления

  • 24 октомври 2019 07:47

  • 604
  • 1
Криминалисти: Хората, търсещи път към по-добър живот, стават жертви на престъпления
© Кадър: БТВ

Стана трайна тенденция хората, търсещи пътя към по-добър живот, да стават жертви на престъпления. Не знаем какви са мотивите на шофьора. Невидимата част на организираната престъпност продължава да действа. Това каза експертът по сигурността Тихомир Стойчев в ефира на БТВ.

Думите му са по повод камионът с 39 мъртви тела, намерен в Грайс, графство Есекс, който е регистриран в България.

Режимът на регистрация на превозни средства в България е бил по-лесен, отколкото в друга страна в ЕС. Трябва да се разследва откъде са се появили тези хора в камиона. Според мен са от Близкия Изток, най-вероятно афганистанци. Нещата са свързани освен с трафика на хора и с трафик на наркотици. Този трафик никога не е спирал. Това каза експертът по сигурността Николай Радулов.

Според Стойчев, Брекзит влияе върху политическата стабилност в страната. „В тази връзка трябва да се провери версията за умишлено умъртвяване на тези мигранти“. По думите му страната ни е привлекателна за този вид престъпност, заради слабостите на сигурността ни.

„Не е изключено да има логистична връзка с България“, допусна Радулов.

„Топлинните камиони се използват, за да се излъжат топлинните датчици. Според мен до трагедията се е стигнало заради небрежност на шофьора. Това е лоша реклама за трафиканта“, каза той.

„Организираната престъпност днес се е съешила с терористите. Те имат интерес да обезлюдяват региони, да вербуват хора и да нанасят удари по сигурността“. Стойчев призова нашите служби да насочат вниманието си в тази посока.

„В България непрекъснато се залавят чужденци. Това се случва след грешки на трафикантите. Това е един непрекъснат процес. Хората си минават през границата. Тази година повече от обикновено“, разкри Радулов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
604 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.24 | 10:01

1

" Хората търсещи път към по-добър живот стават жертви. " Посочете ми един човек на вселената, който не търси пътя към по-добър живот. А вие господин Стойчев да не би да търсите обратния път, към пещерите? По-тъпа формулировка не можахте ли и да измислите?

Добави коментар

Водещи новини