1,5 тона марихуана задържаха на граничен пункт "Калотина"

  • 08 април 2019 11:43

  • 5132
  • 2
© МВР

1500 кг марихуана, скрита в ТИР, е задържана на митница "Калотина" след преследване на наркотрафикантите. При акцията на полицията и митничарите са задържани няколко души, информираха от пресцентъра на МВР.

По-късно на брифинг от ГКПП "Калотина" директорът на агенция "Митници" Георги Костов съобщи пред медиите, че е избягал сръбският шофьор на камиона, в който бе открит пресованият канабис.

,,Той е установен и пуснат за издирване, скоро ще бъде издадена и европейска заповед за издирване", поясни Георги Костов.

Директорът разясни и как наркотрафикантите се опитали да се измъкнат от проверката в специализирания пункт за рентгенов контрол на ГКПП "Калотина", който е на 1,2 км от зоната за първоначален контрол.

,,Насочваме камиона към зоната за рентгенов контрол, през това време пълният камион спира до празния, сменят номерата, сменят документите, така че в зоната на мобилния ни рентген се представя този с документи за пълен, а пълният с документите на празния успява да напусне митническия пункт'', разказа Георги Костов.

Полицията и митничарите предприемат нужните действия и преди Сливница камионът е задържан, като в него са открити тон и половина пресован канабис. Шофьорът обаче успява да избяга в гориста местност край Сливница, изтъкна Георги Костов, като не изключи да е получил и помощ. 

По думите му митничарите се усъмнили и наредили проверка, защото посочената в документите стока - балатум, обикновено се превозвала от Турция към Сърбия, а не обратното, както било по документи. 

,,Не напразно изтъкнах съобразителността на проверяващия екип - явява се товарен автомобил с документи за стока, а е празен. След това се сглобява цялата схема, като стоката е натоварена в Сърбия като износ за Турция, а обичайният път за нея е обратната посока'', каза Георги Костов.

 

,,Собственикът на камионите е задържан за 24 часа'', добави Наталия Николова, административен ръководител на Окръжна прокуратура-София.

,,Предстои след запознаване с всички материали с делото наблюдаващият прокурор да прецени за задържане за 72 часа и да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение'', поясни още тя.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5132 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Яяяяяяв

2019.04.09 | 08:42

2

Платен е официално данъка на митничарите за 2019, да има за всички по равно.

винаги преди избори,

2019.04.08 | 11:53

1

СЕ ХВАЩА ГОЛЯМА ПРАТКА НАРКОТИЦИ. ТАКА СТАВА и ТОЗИ ПЪТ.

Добави коментар

Водещи новини