Две съмнителни организации под лупата на МВР от 2016 г.

  • 17 март 2019 20:49

  • 9325
  • 1
Две съмнителни организации под лупата на МВР от 2016 г.
© Novini.bg

Две организации, които според МВР са с „уклон“ към преобразуване в паравоенни формирования, са под наблюдение от службите. Те са сложени под лупа от началото на 2016-а година, съобщава "Монитор“.

Организациите, чиито членове се обличат в камуфлажни униформи и набират финансиране от чужбина за различно оборудване. са попаднали в полезрението на разузнаването след множество сигнали подадени към вътрешното ведомство.

В петък, след атентата в новозеландския град Крайстчърч, се появи информация, че се търсят евентуални връзки между терориста Брентън Тарант и паравоенни формирования на Балканите, в това число и у нас. Както стана ясно, Тарант е пребивавал през ноември 2018 г. в България, заради което се проверява и версия той да е бил подпомаган от местни организации.

Според МВР и ДАНС у нас има само две такива, които отговарят отчасти на профила. Това са Войнски съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“. До момента обаче не са установени никакви връзки на 28-годишния Брентън Тарант с двете органиации. Въпреки това българските специални служби работят по всички версии, тъй като е станало ясно, че терористът е пътувал у нас около шест дни. Това е станало от 9 до 15 ноември. Наел е автомобил и е обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.

Маршрутът му беше оповестен от главния секретар на МВР Ивайло Иванов в събота в интервю пред БНР.

Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че пътуването на нападателя в България не е предполагало „евентуална терористична дейност или връзки на лицето“ на българска територия. Според информация на „Монитор“ към момента няма и изпратена молба до прокуратурата у нас за правна помощ от Австралия, откъдето е Брентън, нито пък от Нова Зеландия, където е изправен пред съда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Смехурко

2019.03.18 | 08:51

1

"Паравоенни формирования" в смешната ни държавица със смешно неселение и още по-смешни мечти и идеали ? Вид националисти ? ХА-ХА-ХА.

Добави коментар

Водещи новини