Иван Нейков за разбитата схема в НОИ-Силистра: Това е престъпление на белите якички

  • 10 март 2019 09:32

  • 2360
  • 4
Иван Нейков за разбитата схема в НОИ-Силистра: Това е престъпление на белите якички
© Кадър - БТВ

Акцията в Силистра е удар по доверието в НОИ.

Това каза в предаването "Тази неделя" по БТВ бившият социален министър Иван Нейков. Той коментира разбитата схема за издаване на фалшиви документи за по-висок трудов стаж. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност, като сред тях е и директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита. „С тази фалшификация се нанася сериозен удар върху доверието на хората в НОИ. Излиза, че можеш да си миньор и 15-20 години да си под земята, а може и да не си виждал мина и изведнъж да се окажеш с правата на един миньор”, добави Нейков.

По думите му това е престъпление „на белите якички”, а подобно фалшифициране е възможно с подкрепа отвътре. „Хора, които трябва да упражнява контрол, не само не са го правили, а по-скоро са насърчавали злоупотребите. Подобни случаи са петно върху авторитета на професионалистите, които работят в НОИ”, на мнение е Иван Нейков.

Той припомни, че контролът се упражнява на ниво териториално управление на НОИ, където се взима решението дали да бъде признат един осигурителен стаж, или не.

Бившият социален министър коментира още, че една преписка минава поне през трима души, за да стигне до разпореждане за отказ или отпускане на пенсия. Той предположи, че става въпрос за опит да се получат пенсии в условията на т.нар. ранно пенсиониране и те са близки до тавана. Вероятно става дума за пенсии над 800 лв.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2360 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Огнян

2019.03.10 | 12:03

4

Нейков ти също си един от тях.

КРАДЛИВАТА ШАЙКА и ТЕХНИТЕ СЛУГИ

2019.03.10 | 09:41

1

ни тормозят вече 30 години. Този сайт и бившия министър са точно такива слуги.

САЙТА НА ЦВЪКИ и ПЕЕВСКИ

2019.03.10 | 10:00

3

Е ОТ ПРОПАГАНДНАТА МАШИНА НА ГРОБ и НПО-ТАТА НА СОРОШ.

2019.03.10 | 09:45

2

Напротив ! Сайта е безпристрастен и обективен. а ти си комунистически трол, Корнелия и Елена ти плащат с пари откраднати от народа.

Добави коментар

Водещи новини