Началникът на НВУ: Нападнатите курсанти са запазили самообладание и са проявили разум

  • 14 януари 2019 15:22

  • 7562
  • 16
Началникът на НВУ: Нападнатите курсанти са запазили самообладание и са проявили разум
©

Курсантите, нападнати от криминално проявен са добре, запазили са самообладание и са проявили разум при инцидента.

Така коментира началникът на Военния университет бригаден генерал Пламен Богданов вчерашния инцидент, когато автомобилът, в който са пътували четирима курсанти и една студентка от НВУ "Васил Левски" е бил нападнат от мъж с брадва в района на Гурково. По думите му никой не може да прогнозира какво би се случило при един пряк сблъсък между тях и това лице, а най-малко е щяло да има сериозни наранявания.

По-рано днес Министерството на отбраната разпространи съобщение за инцидента вчера, при който към 19.00 ч., докато пътуват в посока от Сливен към Гурково, автомобилът им Ауди 80 е засечен от друг автомобил - Опел Корса. След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. Четиримата младежи на възраст между 19 и 20 години са били първокурсници и второкурсници от различни специалности в НВУ"Васил Левски", с тях е пътувала и студентка от първи курс от същия университет. Четирима от тях са били от Сливен, а един от Нова Загора, и са пътували към Велико Търново след отпуск, за зимната изпитна сесия, уточни началникът на висшето училище.

Докато пътували по подбалканския път от Сливен, те забелязали автомобилът на нападателя, който се е движил лъкатушейки по пътя, със скорост от около 60 км в час пред тях. В подходящия момент те са го изпреварили, а след това той е започнал да ги приближава и да им присветва с фарове в продължение на около 30 километра. Възползвайки се от ограничение в близост до бензиностанция, което те са спазили, ги е настигнал и им е препречил пътя. Двама от курсантите слизат за да установят причината и виждат мъж на около 30 години, с брадва в ръце, който тръгнал към тях.

Двамата се прибират в автомобила, след което мъжът с брадвата нанася удари по капака и предното стъкло. Курсантите се насочили към Полицейското управление в Гурково, подали сигнал и след около час извършителят бил задържан в РУП - Казанлък. По случая е назначена проверка от Военна полиция, посочи генерал Богданов, цитиран от БТА.

Той коментира, че характерът на инцидента изглежда чисто криминален и го определи, като "агресия, непредизвикана с нищо и напълно неочаквана". Той отбеляза, че в кратките мигове, в които се е развило действието курсантите са взели правилното решение. "Те са добре подготвени физически момчета, но ние учим нашите курсанти да влизат в бой за кауза, а не за измислени инциденти на пътя", посочи генералът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7562 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Тт

2019.01.16 | 13:20

16

Не разум,а неразум.Трябваше да убият мангала на място и другите мангали щяха да мирясат.

2019.01.15 | 16:19

15

Недейте да пишете глупости за курсантите, те нито са "джендери", нито са се "насрали". Синът ми е курсант и вярвайте ми, не всеки младеж би издържал на условията и порядките, затова и доста се отказват. Тези, които остават обаче хич не са страхливи и са добре тренирани. Тук не става дума за страх, а за неприятната действителност, че ако реагират ще ги разследва до безкрайност военна полиция и задължително ще им се отрази на обучението. Това е причината да не се забъркват в инциденти, друг е въпроса защо държавата и институциите им отнема по този начин правото да се защитят и ги поставя пред обществото едва ли не в ролята на страхливци.

ганьо

2019.01.15 | 08:02

14

'българин"- да не би да си от насралите се?

стефан

2019.01.15 | 07:26

13

Такива "юнаци" не МОГАТ да бъдат български офицери!!!!!

Броня

2019.01.15 | 06:50

12

Крайно време е Българският народ да разбере,че ако сам не си помогне ще бъде мачкан и поругаван докато се стопи и изчезне

2019.01.14 | 22:49

11

Докато пазиме "самообледание" ще си ни изколят като овце без история. Един по един - до един!

Ужас!!!

2019.01.14 | 21:29

10

Плаша се от армията ни от джендъри. Ако стане война не ми се мисли...

А. Войнов

2019.01.14 | 17:35

9

Ужас, армията ни е станала "пансион за девици". И това са бъдещи офицери, срамота г-н Генерал!

2019.01.14 | 17:19

8

Стига вече,няма ли съд за тая мръсна паплач?!

2019.01.14 | 16:45

7

Ами те добре са постъпили правилно, обаче е време за втвърдяване на "тона". И полицията да има право да използва сила по собствена преценка.

Добави коментар

Водещи новини