Роми се събират под прозорците на властта срещу Каракачанов

  • 14 януари 2019 08:16

  • 9806
  • 31
Роми се събират под прозорците на властта срещу Каракачанов
© Novini.bg

Търпението ни се изчерпва. Това заяви пред БНР Лиляна Ковачева, един от организаторите на днешния протест, провокиран от думите на Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността във Войводиново. Тя е и сред хората, подали жалба срещу вицепремиера за изказването му.

„За мен не е толкова важна бройката на протеста, важна е подкрепата. Електронната петиция, която пуснахме, само за 2 дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор. Много роми извън страната застават зад нас и ни подкрепят. Разбрах от социалните мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора срещу този акт на вицепремиера“, коментира тя.

Ковачева бе категорична, че протестът им не е организиран от фондации или партии, не се раздават пари и няма организиран транспорт. Протестът е заради недоволството на гражданите, подчерта тя и добави: „Това показва едно зряло гражданско общество сред ромската общност“.

Протестиращите ще потърсят отговорност от Каракачанов и заради „незаконното бутане на незаконни къщи посред зима“: „На въпрос – къде ще отидат тези хора, той отговаря „Вземете си ги вкъщи“. Смятате ли, че това е достоен отговор на един вицепремиер, който е държавник на всички граждани, а не на определени групи. Това негово поведение доведе до подклаждане на етническо напрежение“. Ковачева призова хората да не се поддават на такива провокации и да се изправят едни срещу други. Според нея така се измества вниманието от важни въпроси от дневния ред на страната.

„Искаме нашите политици да ни приемат като граждани и да имат сериозно отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта винаги преди избори. Хората вече не са толкова наивни, за да се хващат за всяка дума“, отбеляза още Лиляна Ковачева.

Според нея проблемите трябва да се решават от ромите и институциите заедно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9806 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.15 | 00:42

31

Циганите на сапун. Няма циганин, няма проблем.

Как Сийка

2019.01.14 | 11:39

18

Само в България се толерира тая циганска сган. В цял свят ги наричат цигани,само в България станаха "роми" от толерантност и закрила на БХК и управници. Циганина си е циганин,както и да го наречеш.

до Рити

2019.01.14 | 20:26

30

Какво толкова са ти направили Българите, че ги мразиш толкова. От това което пишеш лъха само злоба. Кажи защо?

Рити

2019.01.14 | 15:29

24

А ти каква си ма как “Сийке”,ти каква си Англичанка ли си,американка ли си,французойка ли си,германка ли си?Алооооо я слезте на земята,от 10 години съм в чужбина и за българи не искат и да чуят! И не се оправдавайте ,че е заради циганите!Не,не е!!! От вас си е защото сте прочути навсякъде,че сте долна,корумпирана и злобна нация,която направо се самоизяжда и с такова мислене не я чака добро бъдеще!!! Хората даже не ви споменават по новините,дори да е станало нещо в държавата,просто ви се подиграват

наму

2019.01.14 | 16:01

26

Рити най щастливи миг в живота ми ще е да видя и последния мангал изнесъл се от Б.Г!А за това колко ви обичат в чужбина ви показаха Французите!Изринаха ви мизерните гета и хайде на самолета !Никой не ви иска мангали никоййй!

2019.01.14 | 19:42

29

Б.Г. добре ве машинко

2019.01.14 | 17:21

28

Мръсни мангалии

БСП

2019.01.14 | 17:03

27

Е това ли успяхте да направите с откраднатите от мене милиардит! Позитански некадърници, след майките на децата с увреждания сега циганите ли взехте да настройвате срещу държавата! какво падение, Бре да е.ба какви времена доживях на стари години!

дедо груйчо

2019.01.14 | 10:53

14

На г-жа Ковачева ще отговаря само: Когато циганите започнат да се трудят като всички нас дето си плащаме и всички задължения към държавата без да сме получили нищо от нея,тогава можем да седнем и да поговорим за справедливост.Баща ми се прегърби от работа за да може тухла по тухла да изгради дом за децата си и да ги образова без държавата да му е помогнала с нищо.Аз също работя повече от 40години на смени и на никой политик не му пука от какво имам нужда.Хиляди са като мен, под всекидневен стрес как да вържат двата края , а не как да краднат.И ние искаме да си живеем живота ,но държим на бъдещето на децата си.За тяхното образование и реализация в полза на държавата и тях самите.Вместо стимули към истински загрижените,държавата дава привилегии на едно паразитиращо племе и скубе до кожа и кокал работещите....Да, не всички цигани са паразити,но те са песъчинки в морето на простотията която взема връх.Простотия която позволява охолен живот на такива като госпожата и които треперят да не им отнемат незаслужените привилегии.

Рити

2019.01.14 | 15:51

25

Вие се изкарахте най-работливата нация на света.Божеее ако беше така досега щяхте да задминете и германците !Циганите избягаха от България и не искат и да чуят и за нея,повето са в чужбина!Една малка част само останаха по гетата и вий само това повтаряте,като развален грамофон сте!Много сте злобни бе хора,успокойте се малко,защо не протестирате пред Бат Бойко,хахаха , там мнооооого ви е шубе май!Циганите живеели на вашия гръб,абе вие не сте добре,хората в чужбина се отнасят към всяко човешко същество подобаващо,само в Бг се делите и се мислите за “велики” е НЕ СТЕ!!! Хората ви се подиграват ,ама вие сте наистина мнооооо зле да го осъзнаете и си живеете в един илюзионен балон

Мери

2019.01.14 | 11:53

19

Заобиколена от толкова лоши хора, се чувствам изключително не приятно и точно сега ми се иска да избягвам от тази държава. Ще напиша нещо в типичния стил на пишещите коментари БЪЛГАРИ. Аз не искам мойте пари да отиват за пенсии на вашите майки,бащи, дядовци и баби. С данъците който плащам АЗ, мин 5 БЪЛГАРИ взимат пенсия. АЗ не желая парите ми да отиват при хора, който не са научили децата си/внуците си на елементарни човешки ценности. Седя и се питам “Абе наистина ли има толкова неуки, ниско интелигентни без никаква собствена мисъл БЪЛГАРИ” Жалко, много жалко, че 90% нямат капка ум и способността да разсъждават. Но ви приемам такива каквито сте и въпреки лошотията и злобата, ще остана в тази държава и ще плащам пенсиите на вашите близки, за да имат с какво да си купят хляб, хапчета и кисело мляко!

Умник Гюро

2019.01.14 | 12:23

20

Циганите на сапун. Няма циганин, няма проблем.

Рити

2019.01.14 | 15:20

23

Ей смръдльо,я въри да се изкъпеш че миришеш на мърша,то от теб и сапун няма да стане,че ще мирише!!!

Sikecem seni

2019.01.14 | 14:30

22

mamati gqurska

2019.01.14 | 14:02

21

Много е лесно да организираш циганите по интернет, що не мръдне госпожата по гетата. Не била от фондация, естествено. Фондациите, Българския хелзински комитет и други си мълчат, защото ще дойде въпроса - като взехте парите за циганите, къде ги похарчихте? Що държавата не направи данъчни проверки на фондациите и представляващите ги!?

mehmed

2019.01.14 | 11:34

17

умни хора ейййййй като никой други в света..

Ани

2019.01.14 | 09:33

8

Чета и се смея!!!! „На въпрос – къде ще отидат тези хора, той отговаря „Вземете си ги вкъщи“. А ми правилно!... защото се усвоиха милиони за интеграцията на това население и ефект няма, положението стана още по-стряскащо!!! Аз бих казала а ми да започнат работа, да си закупят парцели, да си построят къщи, да ходят децата им на училище И ДА РАЖДАТ ТОЛКОВА ДЕЦА КОЛКОТО МОГАТ ДА ИЗХРАНЯТ И ДА ВЪЗПИТАТ!!! „Искаме нашите политици да ни приемат като граждани и да имат сериозно отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта винаги преди избори. Хората вече не са толкова наивни, за да се хващат за всяка дума“, отбеляза още Лиляна Ковачева.
За да ги приемат като граждани и да имат сериозно отношение към тях госпожо Ковачева не мислите ли че те трябва да се държат сериозно като граждани на България?! Да спазват законите, да работят да допринасят за развитието на тази страна а не да чакат само на помощи и на това което могат да откраднат!!!! А до това колко са наивни .... теса дори още по-наивни защото са неграмотни преди години всички ходеха на училище а сега се водят че го посещават имат основно образование а пред съда заявил че е неграмотен!!!! И накрая искам да уточня за да не съм обвинена в расизъм имам приятели цигани и не ме е срам от това но те са грамотни, добри купили са си парцел, построили са си къща имат едно дете и когато сме си говорили с тях за тези проблеми те ми заявяват нямаме ден без да сме работили и имаме едно дете защото ние искаме да му дадем добър живот и възпитание така са ни научили нашите родители такъв пример и ние му даваме!!!! За жалост такива са много малък процент защото е много по-лесно да мързелуваш и да живееш на гърба на трудещия се народ!!!! Цялото недоволство на Българите госпожо Ковачева не е срещу малкия процент успели цигани а срещу тези които не работят, живеят на помощи , заграбват общинска и частна земя за да си построят "къщи" и се мислят че са над закона!!! В България законите са за всички, закона е равен за всички, и всички са длъжни да го спазват!!!!!

2019.01.14 | 11:33

16

Евала,момиче!

Добави коментар

Водещи новини