Инвестират 624 млн. лв. в образователни институции

  • 16 август 2018 15:29

  • 1656
  • 0
Инвестират 624 млн. лв. в образователни институции
©

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е заедно с министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва инспектираха ремонтните дейности на обекти, изпълнявани по Оперативна програма „Региони в растеж“ в Търговище и Шумен.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

До началото на септември трябва да приключи ремонтът на основно училище „Христо Ботев“ в Търговище, стана ясно след проверката на министъра. В учебното заведение се изпълняват строителни работи за над 3,4 млн. лв. Модернизацията на учебната база се извършва в рамките на проект за обновяване на общинската образователна инфраструктура в града, финансиран от ОПРР.

Цялата стойност на проекта възлиза на почти 9,8 млн. лв. и включва модернизиране на още две детски градини и една ясла, където ще бъдат доставени ново оборудване, техника и спортни съоръжения. Така ще се създадат по-добри и здравословни условия за обучение на 1452 деца.

В Търговище министър Нанков посети и спортната зала на града, за чието обновяване от държавния бюджет бяха отпуснати 850 000 лв. Сградата, в която тренират клубовете по спортна и художествена гимнастика, борба, стрелба и други, е строена в периода 1968 - 1975 г. и досега не е ремонтирана.

Днес тя е с нов покрив, вътрешна топлоизолация и дограма, модерна отоплителна и вентилационна система, което ще създаде комфорт за тренировките на 450 деца и младежи.

На територията на Търговище по линия на европейската солидарност се изпълняват и други проекти за подобряване на градската среда, образователната и социалната инфраструктура. С инвестиции на стойност 5,4 млн. лв. по ОПРР ще бъдат реконструирани и разширени няколко улици, както и кръстовище за кръгово движение, с което ще се подобри пътната обстановка в града.

По-късно в Шумен министърът посети ОУ „Илия Рашков Блъсков“, което се реновира по проект за модернизация на образователната инфраструктура в града, финансиран също по ОПРР, на стойност над 13 млн. лв. По същия проект ще се ремонтират и три средни училища. Инвестицията ще подобри условията за обучение и спорт за над 4000 деца.

В община Шумен по Оперативната програма се изпълняват три проекта на стойност над 20,3 млн. лв. за обновяване на училища, обекти от градската среда и други.

В града министър Нанков разгледа и сгради, санирани по Националната програма за енергийна ефективност.

27 многофамилни жилищни сгради в Шумен са със сключени договори за финансиране по програмата. 16 са завършени, 4 са в етап на строителство, а по седем текат подготвителни дейности.

Общо 624 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани, през настоящия програмен период, в подобряване състоянието на 416 образователни институции в страната.

След тяхното обновяване над 255 хил. деца и ученици ще бъдат облагодетелствани от по-добрата среда и материална база.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини