Временната анкетна комисия за полицейското насилие ще се занимае първо с убитата Мирослава

  • 14 февруари 2012 16:07

  • 1590
  • 1
Временната анкетна комисия за полицейското насилие ще се занимае първо с убитата Мирослава
©

Временната анкетна комисия за проучване на факти и обстоятелства относно случаи на полицейско насилие се събра на първото си заседание. На него бяха приети правилата за работата на комисията и беше решено да бъде изискана информация от МВР и прокуратурата по случаите. Определен беше и кръгът от лица, които ще бъдат изслушани.

Предвижда се комисията да заседава по три пъти на седмица. Заседанията ще бъдат открити, с изключение на тези, на които се докладва или обсъжда класифицирана информация или следствена тайна. На първо място ще се занимаем със случая с отвличането и
убийство на Мирослава Николова от Перник и самоубийството на основния заподозрян, а след това поетапно със случаите в с.Мировяне, с.Скравена и случая с Иса Бесоолу, обясни председателят на временната комисия Красимир Ципов. Ще изслушаме окръжния прокурор на Перник и лицата участвали в разследването по отвличането и убийството на Мирослава и присъствали на самоубийството на Стойчо Стоев - Чочо, обясни Ципов. Решено беше да бъдат изслушани също поемните лица, както и експерти от Института по психология на МВР, работили по случая. За случаите в с. Мировяне и с. Скравена ще бъдат изслушани директорите на съответните полицейски управления, както и директорът и служителите на Инспектората на МВР, извършили проверките за дисциплинарни нарушения.
По предложение на Емил Радев /ГЕРБ/, ще бъде изготвено писмо до Нова телевизия за участието на Васил Иванов в работата на комисията и за предоставяне на информация за журналистическото разследване за случая в с. Мировяне. По случая в с. Скравена ще бъде изслушан и директорът на Областната дирекция на МВР София-област. По случая "Иса Бесоолу" ще бъде изискана информация от ВКС за образуваното дело и ще бъдат изслушани настоящият и бившият директор на ОД МВР - Стара Загора относно искането за прилагане на СРС и начина на прилагане.
На въпроса защо няма да бъдат изслушани и пострадалите от полицейското насилие, Красимир Ципов посочи, че няма пречка, след като бъде получена информация от компетентните органи, да бъде предвиден и друг кръг от лица, които да бъдат изслушани. Идеята е първо да проверим действията на МВР и след това да си направим изводите и да чуем и другата страна, посочи той. Ципов посочи, че ще се постараят да приключат работа до края на месеца, но ако не успеят, ще предложат срокът на дейност на комисията да бъде удължен с не повече от десетина дни. Ще имам грижата да подготвя писмо до всички парламентарни групи да ги поканим за теми и въпроси, които искат да изяснят по случаите, след като от опозицията не искат да участват в комисията, посочи той.

Последвайте канала на

БТА
1590 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Valentino

2012.02.14 | 18:23

1
Ot 3 do 5 hiliadi leva iskali na kandidat policaite da postapiat na rabota v MVR!!!!Za kakva darjava govorim togava?Niama takava darjava! Pozora na Evropa! Tuka v Anglia oficialno kazvat za Balgaria taka:Korupcia i prestapnost.Kato minesh Lamansha na angliiskata granica te otbivat vednaga za osnovna proverka,ako si s kola s balgarska registracia i parviat im vapros e : Imash li narkotici? Pravete si izvodi,

Добави коментар

Водещи новини