Митничари спипаха 312 златни монети за стотици хиляди лева

  • 16 май 2018 14:32

  • 4713
  • 0
Митничари спипаха 312 златни монети за стотици хиляди лева
© Pixabay

Златните монети са открити в лек автомобил „Mercedes", влизащ в страната от Турция на 11 май 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

В автомобила, пътували семейство - мъж, жена и техния син, английски граждани, с турски произход, които заявили, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в чекмедже, под една от предните седалки, са открити монети от жълт метал.

Според направената от вещо лице експертиза монетите са от 22-каратово злато с общо тегло 2.184 кг на стойност 140 278 лева. Контрабандните златни монети са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

Само ден преди това, митническите служители на МП "Капитан Андреево" са открили общо 1.714 кг златни монети и накити, при два случая. При единият от случаите, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция са открити 40 златни монети, златни гривни и колиета с тегло 370 грама. Златните изделия са били укрити сред личните вещи на водача на автомобила.

При втория случай са открити 1.344 кг употребявани златни изделия с различна бижутерска проба, отново укрити в куфар с личен багаж на шофьора на лекия автомобил, който пътувал от Турция през България за Германия. Контрабандните златни изделия са задържани.

Срещу нарушителите, немски граждани от турски произход, са съставени актове по Валутния закон.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини