Секта заставя поклонниците си да раждат вкъщи

  • 05 май 2016 20:43

  • 7955
  • 2
Секта заставя поклонниците си да раждат вкъщи
©

Сектата „Анастасия“ заставя поклонниците си да раждат вкъщи. За това сигнализират специалисти по вероизповедание.

Преди 3 дни стана ясно, че новородено от пловдивското село Иван Вазово е починало след раждане в домашни условия без лекар. Малко по-късно излезе информация, че родителите на детето са последователи на сектата „Анастасия“.

„Те се свързват със зелени движения, превземат села в Родопите и се изолират от другия свят. Водачите на тези секти ги приучват да живеят природосъобразно, но стават трагедии“, обясни проф. Иван Желев пред "Труд". "Последователите на това движение не ходят на лекар, не общуват с хора извън сектата, а жените раждат сами в домашни условия.

Лекари обясняват, че често след раждане в домашни условия бебетата умират, а при майките има усложнения, тъй като не могат да извадят сами плацентата и получават инфекции и кръвоизливи. Има скандинавски страни, в които тази практика е установена. Там пред дома винаги чака екип от лекар и акушер, който да реагира веднага при усложнения. В България обаче няма условия за подобно нещо, затова е добре да се избягва раждането вкъщи, тъй като, ако има усложнение, ще трябва да се разчита на Спешна помощ .

Мая Йорданова
7955 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.15 | 00:22

2
Тая секта да бъде забранена! Друго, коекоето ме изумява е, това, което твърдят лекарите за рисковете от раждане в къщи.. Нека да не забравяме, че предшественичките ни са раждали често пъти в дома, в плевника, на полето.. Не винаги е имало дори жени, които са опитни да помогнат на родилки, или акушерки, така че, така наречените лекари да се приземят малко с изказванията си, които са далеч от истината. Не е въпрос, дали има огромен риск от раждане у дома, а компетентността и факторите, които са подготвили дадена майка да роди нормално с необходимите условия! Като задължително се подсигурява с акушер в случай на усложнения! Това е! И предпреди някой да се е изказал прибързано към моя милост, ще кажа, че не съм привърженик на ражданията у дома. Изказвам становище, по което лекарите го профанизират без оглед на истини и факти!
уточнение

2016.05.09 | 00:47

1
предлагам всички мангусти да влязат в сектата ...така няма да им плащаме за раждане на чаавета

Добави коментар

Водещи новини