Полицията издирва малки бандити, сеещи СПИН и хепатит

  • 20 януари 2016 10:07

  • 6743
  • 2
Полицията издирва малки бандити, сеещи СПИН и хепатит
© Булфото

Всеки четвърти непълнолетен престъпник, настанен в социално-педагогически интернат (СПУ) у нас, е избягал и се търси от полицията. Официално издирваните към момента престъпници са 20, става ясно от справка в на Министерство на образованието, които се грижат за функционирането на педагогически интернати и т.нар "възпитателни училища интернати (ВУИ), пише "Телеграф".

Най-често децата попадат там заради кражби, просия и други криминални прояви. Голяма част от тях успяват да избягат без проблем и да се превърнат в закоравели престъпници.

Част от избягалите от интернатите деца се оказва, че са болни от тежки заболявания, става още ясно от доклада на обществения защитник. Проверка във възпитателното училище в Завет е установила, че от там липсва момче, което е ХИВ позитивно и има хепатит С. Честа практика в интернатите е да се настаняват деца с различни тежки заболявания като епилепсия и шизофрения, за които престоят на подобни места е рисков. Затова и омбудсманът препоръчва преди настаняването на младежите в интернати задължително да им се прави медицинска експертиза.

В част от училищата се оказва, че липсват документи за извършени ваксини на децата. Не всички интернати обаче приемат деца, престъпили закона. Някои от тях са се превърнали в социални домове, които приемат деца от бедни семейства, разкри Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, разказвайки за случай, при който момче от интернат е изпипвало панически страх от душ, просто защото никога не е виждало такъв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6743 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.02.23 | 17:35

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.01.21 | 16:16

1
da mrat po barzo mama im ciganska

Добави коментар

Водещи новини