Манолова откри 14-годишни бременни в интернатите. Там наказанието е да се стои по бельо на студа, сп

  • 08 януари 2016 12:06

  • 19106
  • 10
Манолова откри 14-годишни бременни в интернатите. Там наказанието е да се стои по бельо на студа, сп
© Булфото

Омбудсманът на Републиката Мая Манолова представи доклад за състоянието на интернатите у нас, предаде репортер на novini.bg.

По думите й, в подобни институции са настанени около 2000 деца. Манолова заедно със своя екип е обходила всички интернати и на база констатираните нарушения са достигнали до извода, че интернатите в страната трябва да бъдат закрити и реформите в детското правосъдие да се случат по възможно най – бързия начин.

„Заедно със закриването на този тип заведения трябва да бъдат открити други, които да отговарят на съвременната необходимост. Не е нормално в 21 век да работим по указ, създаден преди 60 години“, коментира Манолова.

Ето и някои от направените констатации от екипа на омбудсмана след проверките:
Децата се превръщат в жертви на държавата, защото тя ги лишава по този начин от детство, обясни Манолова. „Материалната база е амортизирана, остаряла. Не е нормално деца да живеят без собствени дрехи и обувки. Те нямат джобни и телефони“, поясни тя. Учебният процес на тези места е напълно неглижиран, коментира Манолова. „Децата на много места са неграмотни, учат в слети паралелки. Дори се срещнах с дете, което в пети клас има много добър успех, но попада в интернат и в шести клас учи заедно с неграмотни или полуграмотни ученици. Това обрича децата на живот без перспектива“, подчерта националният омбудсман.
„Също така наблюдаваме, че една част от персонала е силно демотивиран да работи, тъй като реформите не са ясно кога и как ще се случат. Липсва квалифициран персонал. Има обаче, разбира се, много хора, които работят с душа и сърце в тези домове. На много места няма медицинско обслужване и дори няма здравни кабинети. Не е регламентирана и трудовата дейност на деца, които полагат такава“, каза Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и поясни, че много често деца и това не е тайна за никой, излизат от интернатите и работят. „Това трябва да се регламентира“, каза тя и отново напомни, че не може децата да нямат джобни пари. По думите й, в едно от селата, където има подобна институция, в селския магазин са пропищели от набезите на настанените в интерната.

„На места все още има насилие – физическо и психическо. Прилагат се наказания, които са недопустими, момичета по бельо се изкарват на студа за дадени постъпки. Натъкнахме се и на две бременни момичета на по 14 години и според нас е недопустимо - бременни да бъдат в такъв тип заведение. Също така тези интернати са превърнати в домове със социални функции, а не с възпитателни. В някои от тях са пращани деца от много бедни семейства“, каза тя. „В един от интернатите се натъкнахме на бедняка – милионер, който е спечелил 100 000 лв. от лотариен билет, който в последствие му е бил откраднат от негов преподавател. За това сме сезирали главния прокурор“, информира още Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Последвайте канала на

Десислава Станева
19106 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2016.02.21 | 23:14

9
Дори циганьор и циганьорка да израснат в дворец, циганьорът ще я оплоди много пъти от13-14 години и ще хвърли децата в интернати, защото им е вродено да са дегенерати.

2016.02.21 | 23:14

10
Факт, доказан с времето.
stoiko

2016.02.21 | 23:13

8
Dr. Manolova sega vizdate do kade dokaracha Balgaria,vasite cherveni sapartiici,predpolagam che ste gledate s drugi ochi tova koeto se sluchva.

2016.02.21 | 23:13

7
Това е резултатът от 20-годишната ви политика на "затворените очи" - да ги развъждаме за електорат , а народа да ги гледа в интернатите !
Неелекторална единица

2016.02.21 | 23:12

6
Както обикновено,управляващите и тези около тях не са в час.Тъпата система на образованието е виновна,Неуважаема омбудсманке.Защото реформата трябва да започне от анкети с учителите какво да се учи и какво да отпадне от учебния материал.Те трябва да кажат тежката си дума,а не разни книжни бюрократи,дето в клас не са влизали от завършването си.И не да принуждавате учителите да се кланят на циганите,а да ги изхвърлят,поради невъзможност да се обучат.И полицията трябва да прибере тези малолетни престъпници от улицата и селата и да ги вкара точно в такива,но много по-строги заведения,за да не скитосват и да се чудят коя къща по селата да разбият и на кой дядо пенсията да присвоят.Много лесно защитавате боклуците,а нас,отрудените хора--товарите с налози,данъци,такси и какво ли не,без да помислите ,че точно ние издържаме цялата ви паразитна пасмина и циганската смрад!!!!Сега налог за джобни на циганите и парички за телефони ли щe им събираме?А? ГНУСОТИЯ!!!!!
Саси

2016.02.21 | 23:12

5
Мая Манолова постъпва отговорно и морално спрямо проблема. До преди тя да заема длъжността на национален омбудсман, никой не бепе обръщал внимание на този проблем.
Иван

2016.02.21 | 23:12

4
ДА ГО ДУХА МАНОЛОВА ИМА БЪЛГАРИ КОИТО ЖИВЕЯТ МНОГО ПО ЗЛЕ ОТ ЦИГАНИТЕ В ИНТЕРНАТИТЕ.МАЙКАТА И ЛИЦЕМЕРНА В УСТАТА Д....А АЗ
Веселин Василев

2016.01.28 | 11:57

3
А къде е статистиката колко са бременните на 14 ,а и по-малко години в циганските семейства.
ь

2016.01.28 | 11:57

2
Циганин не е народност. Това е начин на живот.
gost

2016.01.09 | 21:34

1
Ako tova e istna-toia prepodavatel triabva da se osadi do jivot,i vsi4ki,koito sa znaeli za slu4aia//i sa mal4ali//triabva da ponesat 4ast ot nakazanieto.

Добави коментар

Водещи новини