Убиецът Пелов: Майка ми ме издаде

  • 13 октомври 2011 20:43

  • 6040
  • 2
Убиецът Пелов: Майка ми ме издаде
©

“Майка ми доведе полицията и прокурора. Не съм издирен и заловен... Направила го е, за да не бъда застрелян, тъй като бях обявен за въоръжен и опасен", обяснявал Владимир Пелов, докато подръпвал нервно прангите си в съда.

Личало си - било му е неприятно, че барети са го спипали на тавана в къщата на негов роднина във вилната зона край ботевградското с. Зелин. Пелов уверявал, че 2 дни преди ареста мислел да се предаде, след като чул жена си да плаче по телефона. От нея научил, че жандармеристи са нахлули в дома му. Но страхът, че пак ще го затворят и осъдят, надделял и той не отишъл в полицията.

От месец Пелов лежи в ареста за грабеж на златни накити, 3 отвличания и опит за убийство на четирима полицаи в Ботевград. Там той бе прибран след 16 дни издирване из софийската околия, припомня "24 часа".

През септември докато барети, жандармеристи и полицаи със следови кучета го търсеха по села и гори, майка му Тотка Иванова - образована жена, учителка по професия, отишла при разследващите.

Помолила ги да върнат иззетите от дома на снаха й компютри. Внуците й искали да си играят и да си общуват с приятели във фейсбук. Полицаи и психолози дълго разговаряли с 65-годишната жена и я убедили, че е по-добре синът й да се предаде. Скоро научили, че той се крие при роднина. Тотка вярвала, че синът й е невинен. Получила от него бележка на ботевградската гара.

Въпреки уликите срещу него Пелов яростно отрича всякаква връзка с 90-минутния екшън в Ботевград, от който кинаджиите у нас могат да направят нелош сценарий за филм. Но полицаите прогнозират, че именитият обвиняем ще види голям зор, защото срещу него са събрани различни доказателства - разпознавания и разкази на свидетели, веществени доказателства - карнавална маска, телефони, записи от специални разузнавателни средства с признание на съратника на Пелов, справки от мобилни оператори и др.

38-годишният мъж добре познава арестантските килии и затвора, където до преди година излежаваше присъда за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов и бе пуснат предсрочно за добро поведение. Известен е с това, че зад решетките доста залягал над книгите. Сега пък решил да се зарови между членовете и алинеите в юридическата литература. Вече е поискал да му дадат достъп до всички материали, събрани по делото за последните му "подвизи" в Ботевград.

В града още тръпнат при спомена за полицейската гонка, придружена със стрелба и отвличане на 27 август.

Тогава към 9,15 ч двама мъже с бежови маски и перуки на главите задигат златни накити от магазин на площад "Саранци" 18, собственост на Божидар Бежков. Тичат къмпаркиран бял форд ван. При потеглянето се удрят с микробус, който идва отзад. Изоставят колата и хукват. Забелязани са от местни гардове и катаджия, които се обаждат в полицията и на тел.112.

На паркинга на ботевградския бул. "България" грабителите задигат "Форд Галакси". После изоставят колата и вземат друга - "Форд Мондео". При бягството откриват огън по полицаите. Куршум пробива врата на кола, истински късмет е, че няма ранен. В глуха уличка полицаите залавят един от бегълците - Димитър Иванчев, известен с прякора Шошора. Открита е и част от задигнатото злато, разпиляно на пътя.

Аверът на Шошора духва яко дим. В района на Стубленска чешма вижда семейство да се качва в колата си - "Фиат Пунто". Изтласква жената и се мята зад волана. Потегля с пълна газ, сякаш без да забележи, че вътре са Димитър Николов и синът му Георги. След няколко километра ги изоставя недалече от с. Врачеш.

"Бяхме отвлечени", казват след шока хората.

Шошора е отведен на разпит. С него, още преди да му повдигнат обвинение, говорят психолози от Института на МВР. Пред тях Шошора признава, че е бил в златарския магазин със своя другар от затвора Владимир Пелов, с когото навремето делили една килия.

Шошора не предполагал, че го подслушват, след като съдът разрешил да се използват специални разузнавателни средства. Записан е разговор с един от шефовете на института. Той можел да се използва като доказателство в разследването, тъй като е спазена процедурата по прилагането на СРС.

Думите на Шошора, уловени от "бръмбарите", и разпитите на над 20 свидетели - пострадали и очевидци, не са единствените улики, събрани досега срещу грабителите още в началото на разследването.

След грабежа са иззети записи от камерите на златарския магазин. Назначена е видеотехническа експертиза за идентичност на силуетите на Пелов и Шошора с фигурите, заснети в магазина. Според запознати записите били ясни и годни за идентификация. Имало и кадри от охранителна камера на пътя, но те не вършели работа.

Прокуратурата е наредила да се поиска съгласие от обвинените за компютърната експертиза на записите. Ако задържаните откажат, тя ще бъде направена по друг ред с разрешение на съда. Тук номерът с отказа да минеш на детектор на лъжата или да прочетеш текст за гласова експертиза не минава.

Срещу Пелов засега са повдигнати пет обвинения по различни текстове от Наказателния кодекс, които до края на разследването може да бъдат прецизирани. Освен за грабеж и отвличане той ще отговаря за опит за убийство на младшия автоконтрольор Светлин Вунчев, Васил Иванов, инструктора Пламен Николов и разследващия полицай Иво Назаров, участвали в преследването му.

Пелов се клел, че по време на стрелбата не е бил в Ботевград, а на работа в Скравена. "Не съм бягал от правосъдието, а от това, че безброй полицаи ме издирват. Повдигнатите ми обвинения не са доказани. Не съм участвал в такова нещо и не съм бил въоръжен", уверявал той.

Разказвал, че още на втория ден след излизането си от затвора е продължил следването в университета. Учел втори курс в специалност "Екология". Смятал, че в тази професия имало голямо бъдеще.

"Бях с най-висок успех", хвалел се Пелов. Изпуснал лекциитесъс студентите от задочното обучение и се явил на изпити с редовните студенти.

В последните месеци работел на 2 места. Дори твърдял, че си носел учебниците в работата. Първо се хванал като ветеринарен техник. През август сменил попрището. Според запознати работел като охрана. Пелов твърдял, че в двете седмици преди случилото се в Ботевград се е трудил без почивка.

"Може би се надява, че като е бил с маска, няма да го разпознаят. А кошаревски свидетели, че е бил на работа, може и да намери", казват полицаите.

Понякога една експертиза е достатъчна да срине нечие алиби. Какво ще стане в случая, е рано да се каже, тъй като лабораторните анализи не са готови. Ще се прави изследване на биологични следи по маска на грабителите. Специалистите от института по криминалистика ще търсят косми, отпечатъци, следи от пот, кожа и др. Вероятноще има и ДНК експертиза, която по правило съдът приема за безспорно доказателство.

Срещу съучастника на Пелов са повдигнати 3 обвинения - за грабеж и участие в две от отвличанията.

Собственикът на магазина, нападнат от бандитите, правел инвентаризация, за да види какво липсва. След като той даде информация за липсващата стока, ще бъде назначена и експертиза за щетите.

Още в началото на разследването два съда се произнесоха разнопосочно за използването на подслушвателни устройства по делото.

Първата инстанция - Софийският окръжен съд, прие СРС-тата и изготвените по тях протоколи.

Апелативният съд обаче реши, че са негодни, защото били използвани срещу човек, който вече е обвиняем.

Шошора е записан в качеството на свидетел, спазени са изискванията на НПК, обясни запознат с делото. По разпореждане на прокурора започнало издирване, при което МВР има право да иска прилагане на СРС. По-късно процедурата по приобщаването им към делото била спазена.

И двата съда приеха разпознаванията въпреки възраженията на защитата, че те не са направени по чертите на лицето. Всеки свидетел е длъжен да обясни по какви признаци може да посочи някого, обясниха експерти. В случая свидетелите заявили, че са видели в гръб бягащи мъже. После ги разпознали по фигурата и силуета.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6040 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kinesiotapebg.eu

2011.10.15 | 04:48

2
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu
setsam

2011.10.14 | 21:05

1
xaxaxax Кинезио лентата xaxaxaxaxa

Добави коментар

Водещи новини