Тираджиите взимали дрога, за да шофират цяла нощ

  • 13 октомври 2011 19:50

  • 1733
  • 1
Тираджиите взимали дрога, за да шофират цяла нощ
©

Четири жертви и 17 тежко ранени при катастрофи само за последното денонощие.

В европейския ден за безопасност на движението КАТ припомня черната статистика - всяка година на пътя загиват между 900 и 1000 българи.

От началото на тази година пътните полицаи регистрират положителна тенденция - броят на жертвите намалява – загинали са 510 души, което е със 119 по-малко от миналата, припомня бТВ.

Интересни данни от свое изследване изнесе организацията „Отворена младеж”, според които 32% от българите са съгласни, че още по-високи глоби ще подобрят положението по пътищата. На второ място се посочва подобряване на състоянието на пътищата.

Какво ни готви КАТ за зимата?

През миналата година загинаха общо 775 души, което беше рекорд за последния половин век. Тази година, поне засега, данните сочат, че цифрата ще бъде още по-малка.

Високата скорост остава основната причина за катастрофите, следвана от отнемането на предимство и употребата на алкохол. В момента КАТ провежда общоевропейска акция, при която се проверяват камионите.

При съмнение тираджиите се проверяват и за употреба на наркотици. Причината е, че част от шофьорите вземат синтетична дрога, за да могат да шофират концентрирано по 24 часа, без да спят.

За разлика от предишни години акцията няма да има предупредителна седмица, а катаджиите ще глобяват от първия ден за нарушения. Декември месец пък ще има мащабна операция срещу пияните шофьори.

Около 40% от загиналите на пътя са пешеходци. Статистиката е още по-зловеща в големите градове като София. Столицата ни дори се нарежда сред градовете с най-много загинали пешеходци в Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
BG

2011.10.13 | 23:11

1
Особенно турските ''камикадзета''.Вижте какво има в ароматизирания тютюн в наргилетата които носят в ТIR-a.

Добави коментар

Водещи новини