ГЕРБ и БСП спорят за новия закон за МВР (обновена+видео)

  • 27 февруари 2014 10:56

  • 3580
  • 9
ГЕРБ и БСП спорят за новия закон за МВР (обновена+видео)
©

ГЕРБ скочи днес срещу новия закон за МВР, внесен от Министерски съвет. Депутатите обсъждат в момента на първо четене законопроекта за Министерството на вътрешните работи.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. разкритикува промените, като въвеждането на извънщатни сътрудници и регламентирането на техните действия чрез наредба на министъра, премахването на конкурсното начало при израстването в кариерата и разрешаването на служителите да имат друга работа, както и да развиват търговска дейност.

Вучков заяви, че през 1993 г. пак е било разрешено на полицаите да се трудят на друго място. Това обаче създало хаос и уредбата била отменена само след шест месеца. Според него това щяло да доведе и до конфликт на интереси.

Корнелия НиноваКорнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за защити новите социални мерки за униформените.

Със законопроекта за Министерство на вътрешните работи се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на МВР.

Законопроектът цели прецизно дефиниране на функциите и дейностите в МВР, включително разтоварване на МВР от несвойствени дейности; оптимизиране на структурата и взаимодействието в рамките на министерството и извън него, организацията на работните процеси, управлението на финансовите, материалните и човешките ресурси, обяви Нинова.

Дейностите на МВР се разграничават на основни и спомагателни. Основни са дейностите за осъществяване на политиките по превенция, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на националната сигурност, граничен контрол, регулиране на миграционните процеси, пожарна безопасност и защита на населението: оперативно-издирвателна; охранителна; разследване на престъпления; осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации; информационна; контролна; административнонаказателна и предоставяне на административни услуги. Спомагателните дейности се организират и осъществяват за осигуряване на непрекъснато и ефективно извършване на основните дейности на МВР, подчертаха от БСП.

Предвижда се главният секретар на МВР да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи.

Предвижда се изключение от провеждането на конкурс за назначаване на държавна служба за лица, които са държавни служители в службите за сигурност и обществен ред или такива по Закона за държавния служител, ако отговарят на изискванията за работа в МВР. По този начин се постига по-лесен и бърз начин за назначаване на лица, които имат професионален опит в службите за сигурност и обществен ред или държавната администрация.

Гледа се един важен законопроект в сектора за сигурност. За пореден път правителството предлага промени в този сектор, които не кореспондират с необходимостта. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа от трибуната на Народното събрание.

През 2005 година се създаде закон, който да отговаря на европейските практики и изисквания. Вие искате да промените това и да върнете закона за МВР който ние отхвърлихме. Това което наблюдаваме днес е без дебат и концепция да се предлага нов закон за МВР. Искате системата да обслужва само политическите ви интереси, заяви Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Това което направихме в системата на МВР и с ГДБОП бе, за да се увеличи съвместното сътрудничество с Европол, подчерта Цветанов "Сега информационният обмен между двете служби е намалял и не може ефективно да се противодейства на организираната престъпност. Ние питаме кой разреши това да се случи".

"Вие предлагате законопроект, който дори министърът на вътрешните работи не е чел, защото в някои точки се припокрива с нашия. Например промените през 2010 година", изтъкна бившият вътрешен министър.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа нарече управляващите лицемери. "Вие заблуждавате обществеността с това предложение за увеличение на заплатите на служителите в системата. В същото време реалните проблеми в сектора си остават. Вие се провалихте в сектора за сигурност", категоричен беше Цветанов.

"Реалностите са съвсем различни. Имаме липса на операции с европейските си партньори. Това което в момента залагате в системата ще доведе до големи проблеми. Вие дезинтегрирате системата. Вие искате да възстановите ръководни длъжности, които ние съкратихме, за да намалим разходите. Този законопроект не трябва да бъде подкрепен, защото няма широка обществена дискусия", завърши той.

След гласуване новият проектозакон за МВР беше приет.

В текстовете му се предвиждa зaвишaвaне нa полицейските прaвомощия зa предотврaтявaне нa безредици. С новия зaкон вече не президентът, a Министерският съвет ще нaзнaчaвa глaвния секретaр нa МВР. Новият зaкон въвеждa фигурaтa нa извънщaтния сътрудник към МВР. Той ще може дa носи оръжие, но не и дa aрестувa. Зaконът уреждa нaново зaплaщaнето нa извънредния труд нa полицaите и вaди спешния телефон 112 от системaтa нa МВР.

Мая Йорданова
3580 9

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 9

Добави коментар
12

2014.03.01 | 19:36

9
В свй постинг гл,.секретар се похвали че с новия ЗМВР е най облагодетелстван.След като кадровата политика е в компетенцията МВРза какво етова професионално ръководство
Граничен полицай

2014.03.01 | 19:25

8
ето как се харчат даржавни пари. Командированите полицаи по границата тези от страната са настанени в хотелите наЯнчо Патриков в краи Бургас -кв.Сарафово на морето Атези от Бургас вЕлхово при наши хора.кога ште си получим командировачните.

2014.02.28 | 09:32

7
Не трябва определно да стане като в Украйна. Тея само променят закони и то да са в полза на БЦП,ДПС и АТАКА, а не за народа. Защо не измислят нещо с което да допринесе за страната ни за народа нии т.н. ОСТАВКА.
Lyubo Angelov

2014.02.28 | 09:31

6
Айде тролчета-педерасчета, почвайте да повръщате, по опорни точки!

2014.02.27 | 15:45

5
parvo mi napravi svirka,sled tui 6te ti se izsera v ustata

2014.02.27 | 12:51

2
ti si edin otvratitelen chovek ti na rabota ne xodish li ot sutrin do vecher komentirash samo gluposti
Ми аз..

2014.02.27 | 15:44

3
до Любо......Сега им раздават пицата за обяд.....Чекай малкоооо...не бързай.....идат
Lyubo Angelov

2014.02.27 | 15:44

4
Верно е! Ама само да хапнат и при снимка на г-н Цветанов....... ще започне чистене на "кеша" и слагане на минуси.

2014.02.27 | 12:51

1
Вихър Узунов, кой си пък ти. Тролче или"компетентен" в червено.

Добави коментар

Водещи новини