Автомафията клонира крадени лимузини

  • 20 януари 2014 11:50

  • 4091
  • 2
Автомафията клонира крадени лимузини
© Getty Images/Guliver

Кражбите на автомобили са се увеличили с 13 процента през миналата година, призна вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. Само в София през първите шест месеца на 2013 г. са задигнати 300 коли повече в сравнение с първото шестмесечие на 2012-а.

На прицела на автомафията в последно време са предимно луксозните джипове и лимузини на възраст до 3 години. Хит са марките БМВ, и "Ауди", "Рейндж Роувър", "Тойота". Откраднати, те се изнасят в чужбина. По нова мода апашите им правят двойници, за да минат безпроблемно границата с тях. За целта се крадат и данни на съществуващи возила, неиздирвани от полицията. С тях се съставя документация, пренабиват се номера. С новата самоличност скъпите коли се продават в бившите съветски републики или в арабския свят, пише "Труд".

"Вашето БМВ може да си е в гаража, докато негов близнак пресича границата, а после се продава в Ирак", коментира криминалист пред всекидневника.

За да плячкосат желаната кола, изпечените крадци използват техника за няколко хиляди евро. С нея за две минути успяват да влязат в чуждия автомобил, да запалят двигателя и да го подкарат. Попаднала веднъж в ръцете на обирджиите, колата най-напред се укрива в гараж. После я подхващат майстори, пренабиват номерата на рамата и двигателя.

После наред са фалшификаторите. За отрицателно време те изработват точно копие на документите, които се издават от КАТ. Така се ражда "близнакът" - кола досущ еднаква с друга по марка, модел, цвят, номера на рама и двигател.

Има съмнения, че катаджии помагат на автомафията да се сдобие с нужните данни.

Докато се пренабиват номерата и се печатат книжата менте, започва изработването на регистрационни табели. За него под подозрение са бивши служители на Пътна полиция. Засечени са и случаи, когато табелите се майсторят в Гърция. Една от тях излиза около 200 евро.

Неотдавна полицията разби два канала за трафик на плячкосани луксозни коли към Близкия изток и бившите съветски републики.

В арабския свят издирвано БМВ се търгувало за около 20 000 евро. Ако колата е "изчистена" и с пренабити номера, се продавала на 70-80% от пазарната цена. Няма начин да се установи дали е клонинг, когато е далеч от България, коментират полицаи.
Ако не изнесат крадената лимузина зад граница, апашите се договарят със застрахователни агенти. Те им плащат 10 % от каското на автомобила и така всички са доволни - апашите, застрахователите и собствениците.

"Ако на територията на София всяка година се крадат по около 1700 автомобила, 600 от тях са от висок клас. 325 от тях пък са върнати на собствениците. Имаме оперативни данни, че някои от застрахователните компании заплащат 10% от стойността на автомобила, за да бъде върнат", каза шефът на СДВР Ивайло Спиридонов.

Изчисления показват, че при цена на кола от висок клас около 100 000 лева, то за върнатите 325 автомобила са платени 3 250 000 лева.

Обикновените крадци пък се насочват предимно към колите от нисък и среден клас. Те се изкарват в депа извън София, където се разфасоват. Майсторски им се изтриват номерата на рамите и двигателите и се връщат в столичните автоморги. През последните 2-3 години в столицата вече идват и много апаши от провинцията - от Перник, Ботевград, Монтана, Враца. Имало гастрольори дори от далечна Варна.

Полицаи предупредиха и много да се внимава при покупка на автомобил от чужбина. "Колкото и да е изгодна цената, трябва много добре да се провери дали новата ви придобивка не е използвана за застрахователна измама. Обявяването за издирване на такива коли става след месеци и тогава новия собственик може да бъде лошо изненадан", алармираха криминалисти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4091 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.01.20 | 23:30

1
Много сте тъпи! Можете да напишете, че ги преоблича, че ги маскира, че ги гримира, ама клонира!?!? Клонирането е вид размножаване, нещо като ксерокопиране. Като за хора, дето си вадят хляба с думите, много зле се справяте!

2014.01.21 | 06:36

2
Бъди по-толерантен към другите етноси, де! Не виждаш ли, че българският не им е роден.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини