Закопчаха серийни крадци в София

  • 18 август 2011 10:39

  • 1135
  • 0
Закопчаха серийни крадци в София
© Булфото

Двама извършители на поредица кражби от домове са задържани вчера при съвместна операция на служители от ГД „Криминална полиция”, Областната дирекция на МВР-Силистра и СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Само за няколко часа вчера двамата извършили общо осем кражби от домове в Плевен, Ловеч и Луковит. През последните две седмици те успели да се „представят” и в Русе, Хасково и Монтана.

След координирани действия в района на кв. Горни Богров са арестувани А.З. на 43 години от с. Мировяне и Д.И. на 45 години от врачанското с. Баница, които се придвижвали с лека кола „Мазда” (софийска регистрация). Преди да бъдат спрени от служителите на реда, двамата само за няколко часа вчера натрупали в актива си общо 8 престъпни деяния – два пъти влезли с взлом, за да крадат от домове в Плевен и Ловеч и още шест пъти проникнали в жилища в същите градове и в Луковит.

И за двамата може да се каже, че са „специалисти в бранша”, понеже А.З. е с 22 осъдителни присъди, от които 18 – за престъпления по чл. 194-196 (кражби) и с регистрации по чл. 346 (противозаконно отнемане на МПС), чл.316 (ползване на неистински документ) и чл. 339 (притежаване на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси), а аверът му Д.И.е с по-скромно криминално минало - две осъдителни присъди за кражби.

При претърсването на автомобила след залавянето им, екипът открил в „Маздата” златни и сребърни накити - четири златни синджира, три чифта обеци, пръстени и висулки, ланец, гривна, а също инструменти за взломяване, ръкавици, пари в различна валута – около 1000 лв. и мобилни телефони, ползвани при домовите атаки. Бързо е установено, че част от намерените вещи са сходни с отнетите при кражбите от различни жилища в Ловеч и Плевен.

По-късно екипът криминалисти проверил и две жилища в София, ползвани от двамата. Там разследващите открили и иззели мобилни телефони, СИМ карти, фотоапарати, накити (вероятно златни) и други вещи, за които се предполага, че са крадени.
А.З. и Д.П. са задържани в ОДМВР-Плевен, образувано е досъдебно производство. В часовете след задържането им криминалисти вече са установили тяхна съпричастност към домови кражби през последните две седмици и в Русе, Хасково и Монтана.

Продължава работата за документиране на цялостната им престъпна дейност.

Материалите по досъдебното производство са докладвани на прокурор и предстои налагане на 72-часа мярка задържане.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини