Вятърът пречи да се потуши пожара в Свиленградско (галерия)

  • 23 август 2013 16:22

  • 873
  • 0
Вятърът пречи да се потуши пожара в Свиленградско (галерия)
© Булфото

Второ денонощие продължава пожарът между свиленградските села Студена, Михалич и Равна гора. Ситуацията е критична. Три тежки верижни машини проправиха просеки, за да оградят огнището, но силният вятър възобнови пламъците и огънят се прехвърли в посока на село Михалич, информира БНР.

Военен хеликоптер пръска по 3 тона вода на всяко зареждане, което се извършва от близките язовири на селата Студена и Равна гора. Кризисният щаб е устроен в село Равна поляна, но в момента представителите на всички институции се изтеглиха към най-критичната точка - местността Карабаджън. От центъра на селото се вижда, че обстановката се усложнява. Допълнително силният вятър и високите температури пречат на гасенето, както и трудният достъп на противопожарните автомобили до горящата местност. Вероятно до падането на нощта пожарът няма да бъде потушен. Засега обаче няма опасност за населените места.

По обяд обстановката в района обобщи Светлана Ангелова от Областната администрация в Хасково: "По последна информация до момента пожарът е овладян в южната си част от към село Студена. Продължава да гори в отсечката между село Студена и Равна гора. Там е гориста местност и теренът е пресечен, което много затруднява гасенето на огъня. В момента там са струпани всички сили - огнеборци, доброволци, военни и техника. На място работи и кризисен щаб под ръководството на изпълняващия длъжността областен управител г-н Кадир Исов, като щабът координира действията на всички институции за бързото овладяване на стихията", каза тя.

Цяла нощ на място работиха 7 противопожарни автомобила, като бе предотвратена опасността за населените места и не се наложи евакуация. Тази сутрин пожарникарите се бореха с огнената стихия на фронт от 3 километра. Използвани бяха 15 противопожарни автомобила, а 100 огнеборци и служители на горското стопанство и доброволци участваха в гасенето. С верижни машини бяха прокарвани просеки за ограничаване разпространението на огъня. Началникът на противопожарната служба в Хасково Николай Вълчев прогнозира по-рано, че с повишаване на дневните температури ситуацията ще се усложни. Пламъците са тръгнали от бадемовата гора на село Студена и се предполага, че са причинени от човек.

Галерия от пожара може да разгледате тук.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини