Дилъри и джебчии на гастрол по морето

  • 22 юни 2013 20:17

  • 2066
  • 1
Дилъри и джебчии на гастрол по морето
©

Докато в София полицията охранява протестите и следи за провокатори, на морето униформени се борят с наплива на крадци, джебчии и дилъри на дрога, прииждащи от цялата страна.

В Слънчев бряг отчитат бум на уличните престъпления още в началото на сезона, който в курорта това лято започна по-рано от обичайното - още през април. Това докара по-рано и крадците край морето. И докато едните се веселят, другите дебнат как да ги оберат.

По данни на полицията, по брой кражби юни се равнява на пика на сезона през август в други години. Само за последния месец в курорта са станали 15 грабежа. Успокоителното е, че няма ръст на кражбите от апартаменти, квартири или на автомобили. Става въпрос главно за по-дребни улични престъпления, отбелязва БТВ.

За да се справят с тях в курорта патрулират над 200 полицаи, сред тях командировани от страната, като моторизираното звено от Пловдив, полицаи от дирекцията в столицата, както и спецгрупата за борба с джебчийски кражби от Бургас.

Опашката от ограбени туристи пред управлението в Слънчев бряг не спира денонощно. От полицията признават, че има бум на уличните престъпления в курорта и че по брой кражби това лято юни се равнява на пика на сезона, през август.

„Има сериозен натиск на криминален контингент, предимно специализиран в извършването на джебчийски кражби, грабежи. Това почти всеки може да го направи, ако е достатъчно добре мотивиран,” обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров.

Мотивация са доверчивите и употребили алкохол туристи. За да ги пазят, патрулират полицаи на мотори, велосипеди, а по плажната ивица и с кучета. „От тези питейни заведения излизат подпийнали туристи, които си оставят дрехи, личен багаж. Крадците това чакат - лесни мишени. Аз съм в тази система от 28 години, но не е имало случай човек да избяга от служебно куче,” обясни полицай Атанас Тянков.

Дилъри на дрога също търсят клиенти между шезлонгите. Освен край плажните барове масирани акции текат и в другите заведения в курорта, с подкрепление от София и от криминалистичната лаборатория в Бургас. Още в първата проверена дискотека имаше първи положителни проби за наркотици.

„Освен за наркотици, проверяваме и за наличие на оръжие - хладно, Въпреки забраната, към този час, посред нощ да има непълнолетни в питейните заведения,” обясни зам.-директорът на РУП-Несебър Генчо Памукчийски.

През това време, на плажа, четириногите полицаи са заловили първите крадци за вечерта. „Сложихме си нещата на шезлонга и влязохме в морето. Изведнъж чухме кучета и викове на полицаи. Излязохме и видях портмонето си на пясъка. Уплаших се, но сега знам, че ще си го получа обратно,” разказа туристката Миа Воганас от Норвегия.

Крадците са гастрольори от Ямбол и са добре познати на полицията.

Хотелиерите в Слънчев бряг твърдят, че ще са спокойни само със специализирана туристическа полиция. Според тях половин милионният курорт през лятото носи брутен вътрешен продукт колкото Монтана за 6 години, по техни думи. Те изтъкват това като основателна причина държавата да увеличи парите за охрана и броя на полицаите.

От полицията казват обаче, че повечето задържани улични престъпници са наказвани с пробация, след споразумение с прокуратурата и след кратко пак се връщат в курорта, а това няма нищо общо с броя на униформените.

Последвайте канала на

2066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.01 | 17:04

1
време е др.станишБЕИ да се вземе в рьце и да оправя престьпността че вече има наркотици които са горили,цигари без бандерол.вече изтьрвава положението а много приказваше миналата година

Добави коментар

Водещи новини